Tender za maglu

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

BEOGRAD 28.02.2009, IZVOR: KURIR

Država objavila tender za prodaju 40 odsto RTB Bor i obavezala se na ulaganje 130 miliona dolara za izgradnju nove topionice. Ekonomisti tvrde da nije jasno šta se prodaje i odakle Vladi pare

Agencija za privatizaciju objavila je juče četvrti, izmenjeni tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor, koji će moći da za najmanje 116 miliona dolara u roku od tri godine stekne 40 odsto vlasništva novoformiranog preduzeća. Prema mišljenju ekonomista ovaj izmenjeni tender ima dobre izglede da propadne, pošto i dalje nisu ispravljene stare greške i nejasno je šta se tačno prodaje.
Tenderom je predviđeno da strateški partner u novoformirano preduzeće, koje će nastati spajanjem RTB, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i Rafinacije, uloži 116 miliona dolara u roku od tri godine, dok će država Srbija uložiti 130 miliona dolara u izgradnju nove topionice, za šta će novac obezbediti uzimanjem kredita po povoljnim uslovima.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da ni ovog puta nije jasno šta država nudi na prodaju.

– Kada se tri puta napravi greška, prvo što treba da uradite je da odgovorne opomenete da je ne ponove. Sad se opet ne zna šta se tačno prodaje, kako se došlo do cifara o kojima se govori. I raniji su tenderi propadali jer se nije znalo šta se prodaje, čime su potencijalni ulagači zbunjivani. Ne znam na koji način su izračunali da 40 odsto vlasništva vredi 116 miliona. Bilo bi normalno da se uradi spajanje, da se vidi koji je dug i da se utvrdi u kojem odnosu je država stekla svoj deo kapitala. Pitanje je i šta je sa društvenim kapitalom i kako je on iščezao – kaže Kovačević i dodaje da je neodgovorno i da država investira 130 miliona dolara, a da javnosti ne objasni opravdanost te investicije.
Kovačević navodi da je ta investicija novo zaduživanje budžeta, a da, s druge strane, Vlada nije jasno objasnila na koji način će strateški partner uplatiti svoj deo novca.

– Ideja je da se prikrije da je ta investicija teret za budžet. Ne zna se pod kojim uslovima će taj kredit biti uzet. S druge strane, nije jasno kako će strateški partner uplaćivati novac. On može da kaže „dajte mi preduzeće odmah, a uplatiću novac za tri godine, kada cena bakra ponovo bude velika“ – kaže Kovačević.
Ekonomista Danilo Šuković sumnja da će i pod ovim uslovima biti izabran strateški partner za RTB Bor.

– Mora jasno da se zna šta se prodaje. Preduzeće je u dubiozi, velika su potraživanja, a cena bakra je niska. Mislim da je to trebalo ranije da se uradi, ali prilike su propuštene. Prvo je doveden neozbiljni kupac „Kuprom“, a onda je ugovor sa kompanijom „A-tek“ raskinut. Ovo sad je vađenje kestenja iz vatre. I državna investicija u RTB Bor je vrlo problematična u ovom trenutku – kaže Šuković i dodaje da je RTB Bor trebalo privatizovati ili, u krajnjem slučaju, uvesti ga u stečaj.

Podsetimo, tenderom, objavljenim u novembru prošle godine, bilo je predviđeno ulaganje od 300 miliona dolara za sticanje 67 odsto kapitala borske grupe. Ministarstvo za ekonomiju odlučilo je da izmeni tender zbog toga što je od tada cena bakra na svetskom tržištu, usled ekonomske krize, pala skoro tri puta.
Rok za slanje zahteva za učešće na tenderu je 3. april, a obavezujuće ponude mogu da se dostave do 21. aprila, uz garanciju od 10 miliona dolara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.