Zakon o radiodifuziji

0 0
Read Time:2 Minute, 43 Second

Bor, 28.02.2009. Autor: Gost

Dok imaju status javnog preduzeća, direktori, glavni i odgovorni urednici i članovi upravnih odbora radio i/ili televizijskih stanica lokalnih i/ili regionalnih zajednica ne mogu biti poslanici u Skupštini Srbije i Crne Gore, narodni poslanici, poslanici u skupštini autonomne pokrajine, odbornici, izabrana, imenovana ili postavljena lica u organima Srbije i Crne Gore, republičkim, pokrajinskim ili lokalnim organima izvršne vlasti, kao ni funkcioneri političkih organizacija.

Ovim tekstom želim da podsetim na postojanje Zakona. Takodje podsećam da Zakoni služe da bi se poštovali. Evo izvoda iz člana 96. Zakona o radiodifuziji  a u daljem tekstu prilažem ceo tekst tog člana Zakona kao i link prema kompletnom Zakonu.

Zakon o radiodifuziji

Radio i/ili televizijske stanice lokalnih i regionalnih zajednica

Član 96
Radio i/ili televizijsku stanicu lokalne zajednice osniva skupština opštine.
Radio i/ili televizijsku stanicu regionalne zajednice osnivaju dve ili više skupština opština.
Status radio i/ili televizijske stanice regionalne zajednice ima i stanica koju osniva skupština grada.
Skupština opštine može osnovati samo jednu radio i/ili televizijsku stanicu lokalne zajednice, a dve ili više skupština opština ili skupština grada, mogu osnovati samo jednu radio i/ili televizijsku stanicu regionalne zajednice i ove radio i/ili televizijske stanice mogu emitovati samo jedan radio i/ili jedan televizijski program.
Ako je skupština opštine suosnivač radio i/ili televizijske stanice regionalne zajednice, ne može biti i osnivač radio i/ili televizijske stanice lokalne zajednice.
Radio i/ili televizijske stanice iz st. 1, 2. i 3. ovog člana mogu biti u mešovitoj svojini. Ove stanice imaju status javnih preduzeća sve dok sredstva u državnoj svojini imaju većinski udeo u njihovom ukupnom kapitalu.
Radio i/ili televizijskoj stanici iz st. 1, 2. i 3. ovog člana dozvola se izdaje nakon učešća na raspisanom javnom konkursu za željenu zonu servisa.
Radio i/ili televizijske stanice iz st. 1, 2. i 3. ovog člana dužne su da se pridržavaju odredbi ovog zakona koje se odnose na posebne obaveze javnog radiodifuznog servisa pri proizvodnji i emitovanju programa, sve dok imaju status javnog preduzeća.
Dok imaju status javnog preduzeća, direktori, glavni i odgovorni urednici i članovi upravnih
odbora radio i/ili televizijskih stanica lokalnih i/ili regionalnih zajednica ne mogu biti poslanici
u Skupštini Srbije i Crne Gore, narodni poslanici, poslanici u skupštini autonomne pokrajine,
odbornici, izabrana, imenovana ili postavljena lica u organima Srbije i Crne Gore,
republičkim, pokrajinskim ili lokalnim organima izvršne vlasti, kao ni funkcioneri političkih
organizacija.

Radio i/ili televizijske stanice iz st. 1, 2. i 3. ovog člana imaju obavezu da se privatizuju najkasnije do 31. decembra 2007. godine.
Radio i/ili televizijskim stanicama iz st. 1, 2. i 3. ovog člana koje prekorače rok iz stava 10. ovog člana, Agencija će oduzeti dozvolu za emitovanje programa.

Na području jedne ili više opština, kao i na području grada, radio i/ili televizijski program mogu emitovati i radio i/ili televizijske stanice koje su u privatnoj svojini i čiji osnivač nije skupština jedne ili više opština, odnosno skupština grada ili udeo državnog kapitala u ovim radio i/ili televizijskim stanicama nije većinski. Takve stanice nemaju poseban status radio i/ili televizijske stanice lokalne ili regionalne zajednice i na njih se primenjuju odredbe ovog zakona koje važe za komercijalne radio i televizijske stanice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Zakon o radiodifuziji

 1. E sad je vidrasta zivotinjica tj ja pala u nedoumicu. iy ove situacije neznam kako da se izvucem kad sam ovo videla.ako se ne varam ovaj sto je sada direktor televizije u Boru je predsednik opstinskog ili okruznog odbora SPS. kako im to nije palo na pamet da pogledaju zakon pre nego sto su ga postavili i da li oni uopste citaju zakone. Zakone treba PROSTUDIRATI a ne samo citati. Zna li neko da mi kaze da li se varam za direktora televizije ili ne.

 2. vidis Jeti, fora je u tome sto se direktno krsi zakon o radiodifuziji zato sto je direktor televizije ujedno i predsednik okruznog (sad sam sasvim sigurna) odbora SPS/a u Boru. pretpostavljam da je morao da da ostavku da bi bio direktor ili da ga uopste ne postavljaju na tu f-ju jer gore u jednom delu zakona o radiodifuziji se kaze -Dok imaju status javnog preduzeća, direktori, glavni i odgovorni urednici …ne mogu biti …funkcioneri političkih organizacija
  a televizija jeste javno preduzecei on jeste direktor tog preduzeca a jeste i funkcioner politicke partije u ovom slucaju SPS.

 3. Čitao sma bezbroj puta komentare po blogovima i forumima pa došao do zakljuöka da je naš narod izuzetno edukovan po pitanju zakonodavnih normativa. Znamo sve, ponekad previše ali sve nam je to zalud jer to ne žele da znaju oni kojima je to posao.
  Bor je specifična sredina. Tu izgleda ne važi ni sila zemljine teže, „perpetum mobile …“ , dosta toga još ali život ide dalje i sve se odvija istim redosledom ko god da dođe na vlast. Čudno.
  Svi oni koji su kritikovali predhpdnike radili si sve apsolutno isto, a narod čita zakone, Ustav i nada se da će na taj način promeniti nešto.
  Teško.

 4. to je tako jer kad se reka zamuti mulj(da ne kazem nesto drugo) ispliva na povrsinu. i stalno isti mulj u razlicitim oblicima. gori su bre od najgore bolesti koja menja oblik i metastazira samo da bi unistila coveka a i mi kratko pamptimo pa nas uvek zeznu na istu foru i na sarenu lazu a verujemo i u deda mraza koji obecava poklone ako budemo dobri i na kraju donese oooooogromnu kesu al praznu ili punu papira za reciklazu. a zakoni su tek cudo. kroje ih prema sebi a ni sami ih ne postuju jer nema odredbe koja ce da kaze da zakon vazi prvo za njih koji su ga smisljali pisali usvajali i koji ga sprovode. suprotno bas, za njih samo ne vazi. ni po jada ovaj zakon nego i nijedan drugi. donose ih jer ih pritisce zapad i sta posle -cor sokak ilislepa ulica sa slepim vodjama a mi hrlimo i jurcamo za njima. muka mi je………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.