Istorija
Istorija

POVEZAO LINUX SA UREĐAJEM IZ 1930. (VIDEO)

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nije lako, nije praktično, ali je genijalno – Dejv Verdil je uspeo da teleprinter iz tridesetih godina prepravi, iskoristi Linux kao terminal i na njemu ispiše ASCII kod.

Izvor: B92

Using a 1930 Teletype as a Linux Terminal

Linux terminal je Dejvu tako poslužio da nam još jednom pokaže šta se sve može kada imate vremena, pameti i teleprinter iz tridesetih godina.

Prvo da vidimo šta je teleprinter. To je, kako piše sajt PC Gamer, uređaj koji je bio sledeći korak u evoluciji posle telegrafa. Koristio se za primanje i štampanje poruka „istog trenutka“. Možemo reći da je nekakva preteča SMS-a.

Ovaj teleprinter ima tipke sa slovima, a koristi 5-bitni Bodoov kod, koji se koristio još 1870-ih umesto Morzeovog koda.

Veština Dejva Verdila je, tako, omogućila da vidimo šta se desi kada se jedan ovakav uređaj poveže na Linux terminal. Svakako da radi prilično sporo – čak sporije od matričnih štampača. Takođe, ne može da se koristi ni za programiranje, jer mu fale plus, minus i još neki znaci.

Pred kraj video-snimka, međutim, možete da vidite kako je uspeo da ASCII kod iskoristi za neke prilično zanimljive crteže teleprinterom, poput Spajdermena, Snupija i rakete.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

NADEŽDA PETROVIĆ: LEKCIJA O SOLIDARNOSTI

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1903. godine u Beogradu je osnovano „Kolo srpskih sestara„, kao građansko, žensko, patriotsko, humano i kulturno društvo. Ideja za njegovo …

Share Button

MJANMAR: ŠVEDAGON, NAJVEĆA SVETINJA

Ne postoji narod jugoistočne Azije koji je više posvećen budizmu od stanovnika Mjanmara. Piše: Nebojša Jojić Izvor: Danas ONLINE Najbolji dokaz za to je sjajni …

Share Button