Dinkić:Sutra izmena tendera za RTB Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

BEOGRAD, 26. februara 2009. (Beta) IZVOR: Naslovi net

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će sutra biti objavljen izmenjeni tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničaraski basen „Bor“ (RTB) kojim će biti smanjeno minimalno učešće i ulaganje.

Izmenama tendera (Edit 27.02.2009. VIDI TENDER) predviđeno je da strateški partner stekne 40 odsto kapitala RTB-a za ulaganja najmanje 116 miliona dolara tokom tri godine, kazao je Dinkić na konferenciji za novinare posle današnje sednice Vlade Srbije.

On je dodao da će izmenjeni tender biti sutra objavljen u štampi, a rok za dostavljanje ponuda je 45 dana.

Dinkić je naglasio da budući potencijalni partner može steći maksimalno 67 odsto kapitala RTB-a kroz dodatna ulaganja ili dokapitalizaciju.

Prema trenutnim uslovima tendera, strateški partner bi trebalo da stekne do 67 odsto kapitala RTB za ulaganje najmanje 300 miliona dolara.

„Očekujemo da strateški partner primarno ulaže u rudarsku delatnost i da hitno izvrši sanaciju postojeće Topionice kako bi zadovoljio ekološke standarde“, kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je danas donela odluku da se formira novo preduzeće tako što će se konvertovati državni dugovi u kapital tog novog preduzeća.

Novo preduzeće će biti formirano spajanjem četiri dela – RTB Bor, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica.

Odlučeno je i da se potraživanja državnih poverilaca, koja su 550 do 600 miliona dolara, i potraživanja komercijalnih poverilaca, koja su 120 do 140 miliona dolara, konvertuju u kapital novog preduzeća, dodao je Dinkić.

On je naveo i da će iz postojećeg sistema biti izdvojene i tri manje celine koje nisu u osnovnoj delatnosti RTB-a i biti ponuđene odvojeno na licitaciji – Fabrika kreča Zagrađe, Rudnik kvarcnog peska Belorečki peščar i Kisikana.

Država je sada spremna da izgradi novu topionicu bakra kao deo svog uloga u novom preduzeću u skladu s najboljom dostupnom tehnologijom i evropskim standardima zaštite životne sredine, kazao je Dinkić.

On je dodao da će potrebna sredstva do maksimalnog iznosa od 130 miliona dolara biti obezbeđena u vidu robnog kredita od proizvođača opreme pod povoljnim uslovima.

Dinkić je naglasio da bi ugovorom sa strateškim partnerom bila predviđena i mogućnost eventualne konverzije potraživvanja Srbije po osnovu ovog kredita u kapital RTB-Bor ili će strateški partner kada postane većinski vlasnik 51 odsto kapitala moći da preuzme i otplatu kredita za novu topionicu.

Ministar ekonomije je naglasio i da otpuštanja radnika u RTB-u neće biti i dodao da je tenderom predviđen i minimalni socijalni program.

Odluka o izmeni akcionog plana za privatizaciju RTB-Bor je doneta, kako je naglasio Dinkić, jer je od jeseni 2008. godine kada je tender koji je predviđao ulaganje od 300 miliona dolara za 67 odsto kapitala objavljen, cena bakra na svetskom tržištu pala skoro tri puta.

„Vlada je donela odkluku da promeni uslove tendera i prilagodi ga sadašnjoj situaciji i da ga uskladi sa postojećom svetskom krizom. Ovaj model je suštinski isti kao dosadašnji, ali se samo dinamički razlikuje“, naglasio je Dinkić.

Dinkić je kazao da je na današnjoj sednici vlade utvrđen i nacrt carinskog zakona koji će omogućiti da domaći privrednici uvoze novu opremu bez carine kao što su to do sada mogle samo strane kompanije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.