Srušili obeležje Bora

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

BOR – Jedna od najstarijih zgrada u opštini Bor, koja je svedočila o istoriji ovog grada u glavnoj ulici Moše Pijade, sravnjena je do temelja kako bi se na tom mestu sagradio poslovni objekat.

Autor/ Foto: S. Trifunović

Ulica Mose Pijade - preko puta Doma Kulture


Dozvolu za izgradnju objekta izdalo je Odeljenje za urbanizam opštine Bor i ona je doneta u skladu sa zakonom. Rušenje je predviđeno katastrofalno loše rađenim regulacionim planom, pa su u opasnosti i ostali objekti u nizu, koji su morali da budu zaštićeni kao spomenici kulture. Regulacioni plan prihvatili su odbornici SO Bor još 2002.
– Investitor je podneo svu dokumentaciju za gradnju, na osnovu koje smo morali da mu damo dozvolu. U suprotnom, on je mogao da nas tuži – kaže načelnik Odeljenja za urbanizam Ratomir Radović.
Prema uvidu u dokumentaciju, koju je Radović predočio, greška je napravljena prilikom izrade regulacionog plana, jer naručilac, Direkcija za izgradnju Bora, nije zatražila mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika iz Niša iako je to bila u obavezi, jer je suludo rušiti nešto što predstavlja istoriju grada.
Sada već bivšu zgradu su tokom Drugog svetskog rata izgradili Nemci za potrebe stručnjaka u RTB-u, i nalazi se u nizu zgrada koje su za iste namene gradili Francuzi početkom dvadesetog veka u vreme kada su bili većinski vlasnici borskog rudnika.
Ipak, čak i da je papirološki sve ispravno, postavlja se pitanje da li je takav nerazuman stav mogao da bude promenjen u korist očuvanja kulturne baštine grada.
Profesor u penziji i veliki poznavalac istorije Bora Milan Dimitrijević Dimitrika ogorčen je bio kada je video da na mestu nekadašnjeg objekta zjapi jama u kojoj se priprema temelj za izgradnju novog objekta.
– To su uradili ljudi koji ne poznaju Bor i njegovu tradiciju. To je kulturno nasleđe od 1928. kada je počela da se gradi francuska nova kolonija. Sve kuće u nizu u Ulici Moše Pijade su tipski građene i ostavili su veliki trag u istoriji grada – objašnjava Dimitrijević.
Istoričar umetnosti i kustos muzeja u Boru Slađana Đorđekanović kaže da je rušenje objekta neodgovorno. Ona podseća da su „francuske zgrade“ po odluci SO Bor iz 1983. upisane kao kulturno dobro, ali da se nije išlo do kraja da budu i upisane kao spomenik kulture.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Srušili obeležje Bora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.