Grci zbog Bora traže odštetu od države

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

KOMPANIJA ”MITILINEOS” KOJA JE JEDNO VREME BILA STRATEŠKI PARTNER RTB, PODNELA TUŽBU

GRČKA kompanija “Mitilineos”, jedno vreme strateški partner RTB “Bor”, čiji je predsednik Upravnog odbora Evengelos Mitilineos 218. na “Forbsovoj” listi najbogatijih ljudi sveta, Arbitražnom sudu u Cirihu podnela je 2005. godine tužbu protiv države Srbije. Grci su uputili odštetni zahtev na ime duga od 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koje potražuju od Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, a suma je do danas, sa kamatama, stigla do 65 miliona dolara.

Ovo je, za “Novosti”, potvrđeno u vrhu grčke kompanije, koja je 1998. godine, za vreme sankcija, sa tadašnjim rukovodstvom RTB, u čijem je UO bio i Nikola Šainović, nekadašnji srpski premijer i potpredsednik Vlade SRJ, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu.
Po tom dokumentu, Grci su, za kupovinu rezervnih delova neophodnih za rad borske Topionice i obrtna sredstva, uložili 16 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja novog metalurškog agregata, vrednog 130 miliona dolara.
Uz to, “Mitilineos” je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, iskorišćeno je za isplatu plata radnicima.
Sredinom 2003. godine, Grci su, kao način za “prebijanje” duga, predložili da preuzmu upravljanje u Topionici tako što bi oni u tom preduzeću imali pet, a RTB četiri člana UO. To je, načelno, bilo prihvaćeno, ali se kasnije, bez valjanog objašnjenja, od toga odustalo. Nakon toga, “Mitlineos” je 2005. godine podneo tužbu protiv Srbije, zahtevajući isplatu odštete, koja je, zajedno sa kamatama, dogurala do iznosa od 65 miliona dolara.
“Mitilineos” je bio strateški partner i u kosmetskom rudniku olova i cinka “Trepča”. Grci su ovde, posredstvom “Jugobanke AD Beograd”, uložili 50 miliona dolara. Kao garant za investiciju, stavljena je hipoteka na metalurške pogone “Trepče” i Fabriku baterija u Peći. Zanimljivo je, međutim, da je grčka država obeštetila kompaniju “Mitilineos” zbog neuspešnog aranžmana sa “Trepčom”, ali je zatim podnela tužbu protiv Srbije zahtevajući povraćaj novca, uz pripadajuću kamatu.

(Lj. T.) /Večernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Grci zbog Bora traže odštetu od države

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.