ZLOTSKE PEĆINE U NOVOM RUHU

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Hodnici i dvorane Lazareve pećine i Vernjikice, koje stručnjaci porede s Postojnskom jamom u Sloveniji, uskoro će biti dostupne turistima


BOR
– Obnova i uređenje podzemnih prostora čuvenih po veličini i lepoti – Zlotskih pećina (Lazareva pećina i Vernjikica), koje stručnjaci porede s Postojnskom jamom u Sloveniji, juče je konačno počela, posle dve decenije čekanja.Pošto su opština Bor i opštinska turistička organizacija dobili od JP „Srbijašume“ pravo gazdovanja Zlotskim kanjonom i pećinama, nabavljen je građevinski materijal i elektrooprema za najneophodnije radove i osvetljenje hodnika i dvorana. Najviše novca za ovaj poduhvat stiglo je iz republičkog budžeta.zlo_05.jpg
– Pećine su godinama služile zemljoradničkoj zadruzi u Zlotu, koja uopšte nije brinula o izgledu i potrebama turista i đačkih ekskurzija. Električne instalacije su pokradene, a ekipa filma „Čarlston za Ognjenku“ je, snimajući mnogobrojne scene, ostavila nered.

– Moraće da se uloži dosta truda kako bi se ceo prostor preuredio i, kao nekad, ponovo prilagodio turističkim potrebama. Jer, reč je o najvećoj pećini u Srbiji, dugoj sedam kilometara, mada speleolozi iz naše zemlje i Bugarske još istražuju podzemne hodnike, nakit i ostale dragulje – kaže Dragan Žikić, zamenik predsednika Opštine Bor.

Ljiljana Marković iz opštinskog odbora za zaštitu životne sredine ističe da će se najpre urediti plato ispred Lazareve pećine i izbetonirati staze. Poslovi su povereni preduzeću „Boking“ i Fabrici opreme i delova iz Bora.

Javnost je poslednjih dana uznemirena pojavom buradi s opasnim, otrovnim materijama na ulazu u Lazarevu pećinu, ali je najhitnije reagovanso i prazne posude s neznatnim ostatkom laka prenete su na prvobitno odredište, u krug Fabrike lak-žice. Ostao je samo materijal za betoniranje.

(SINA)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.