Nerazuman potez borskih ekologa

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

bor-gradnews-1.jpg

Burad sa otrovima u Zlotskoj pećini

BOR – Trojica članova kluba speleologa “Bradan” iz Bora, koji su nameravali da protekle nedelje nastave istraživanje Zlotskih pećina, bili su zapanjeni kada su u Lazarevoj pećini, najvećoj i najlepšoj na ovom prostoru, zatekli deset buradi u kojima je bila toksična tečnost koja izaziva kancerogena oboljenja.

S.Trifunović

Pošto su ih izneli iz pećine, speleolozi su pozvali policiju, ograđen je prostor, a na lice mesta je izašla i republička ekološka inspekcija. Nakon toga je opasan tovar, koji potiče iz Fabrike Lak žice (RTB Bor), vraćen odakle je i iznešen. – Već po dolasku pred pećinu iza zaštitinih rešetaka naulazu, uočili smo da je dovežena gomila peska, a potom smo osetili neprijatan miris. U prvi mah smo pomislili da je reč o gasu iz automobila, jer su burad bila iza vrata i nismo mogli da ih vidimo. Tek kada smo ušli, opazili smo deset buradi zapremine 200 litara i na njima jasno uočili oznaku sa mrtvačkom glavom. Većina je bila ispražnjena, ali je u nekima još bilo toksične tečnosti, rekao nam je načelnik «Bradana» i lokalni ekološki koordinator Robert Mišić. Prema njegovim rečima, neprijatan miris u ovom parku prirode širio se duž svih kanala pećine u kojoj živi 23, od 27 vrsta evropskih slepih miševa. bor-gradnews-3.jpg Stručni saradnik hemijskog fakulteta u Beogradu Dejan Jeremić i član ekspedicije, rekao nam je da je u buradima bio «krezol», vrsta fenola, koji je kancerogen u dodiru sa kožom, i da su i ispražnjene posude opasne ako se njima rukuje nestručno. – Krezol nije isparljiv, ali je opasan pri dodiru i ako dodje u vodotokove. U zavisnosti od količine, mogao bi biti otrovan za riblji svet, ali i za ljude, objasnio je Jeremić, i podsetio da se jedno od izvoršta kojim se snabdevaju Borani, nalazi svega stotinak metara dalje od pećine. Šef Odseka za ekologiju i zaštitu životne sredine Ljiljana Lukić Marković, kaže da su burad dovežena zbog betoniranja ovog speleološkog objekta, i da posude nisu bile opasne po zdravlje ljudi. bor-gradnews.jpg– Zna se da se lak ne meša sa vodom, a isparenja nisu bila moguća jer su burad bila isušena, rekla je Lukić Marković. Ona je dodala da su dobili uveravanja stručnjaka da su burad bezopasna. Republički ekološki inspektor Emilija Aleksandrov nije isključila da je u njima bila određena količina nataloženog laka koji je štetan, i da zbog toga nije smelo da se dogodi da se burad deponuje na takav način. Kako je najavljeno, zbog ovog incidenta, biće pokrenute prekršajne prijave, a ispitaće se i ko je dozvolio da se burad u kojoj je bio lak, iznese iz Fabrike lak žice.

Isteran

Robert Mišić tvrdi da je bio isteran sa sastanka koji je ekološka inspekcija Borskog okruga zakazala sa njime i odgovornima iz Odseka za zaštitu životne sredine u prostorijama SO Bor. – Moju izjavu inspekcija je uzela tek nakon što je sa zavren razgovor sa ljudima zaduženim za ekologiju i pošto sam bahato isteran.

Tekst: Saša Trifunović & Foto „Bradan“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.