Tamo gde se Boru vraća oduzeto

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Tekst: Savo Đurđić Objavljuje: DANAS
Ovde je priroda zaista blagodarna – kao i na Crnom vrhu i u Zlotskoj klisuri – i na neki način vraća makar deo onoga što se Boru, zbog velikih iskopavanja i prerade rude u neposrednoj blizini grada, oduzima. Iako su vremenom na ovom prostoru, koji je omeđen Velikim kršem, Vizorom, Crnim vrhom i Deli Jovanom (sa vrhovima preko 1000 m), šume proređene, još uvek je ostalo dovoljno stabala izuzetne stoletne bukve i šiblje šipka, drenjine, jorgovana. Stene Stola, livade i pašnjaci, rečica i jezero daju okolini veličanstven prirodni izgled. Kada smo odmah po dolasku u dom na Stolu, u blizini videli jezero nastalo od planinske rečice pogodno za kupanje i izvor kvalitetne vode, imali smo osećaj nedirnute lepote, bogatstva i sklada prirode. Šetnjom pored šume uz jarugu rečice koja vodi od izvora, posle nekoliko stotina metara dolazimo do mesta gde ona ponire, da bi se kasnije pojavila kao rečica Lučka.stol.jpg

Do vrha Stola (1156 m), koji se nalazi na površi iznad najviših stena, može se doći lepom blago uspinjućom stazom ili zahtevnim alpinističkim usponima, jarugama i stenama iz podnožja doline. Iako kažu da je Stol naročito privlačan u maju kada sve ozeleni i proplanci se išaraju cvećem, isto tako je interesantan u septembru i oktobru, jer je ovde kao u celoj istočnoj Srbiji jesen toplija od proleća. Kada smo krajem avgusta ovde bili, ponovo je cvetao jorgovan, mirisala je trava iva i majčina dušica. Od ptica su prisutni orlovi, vetruške, divlje patke, rode.
Stol je u svim godišnjim dobima oaza prijatne planinske klime, bujnog zelenila i čistog vazduha, a zimi postoji i mogućnost korišćenja mini ski-lifta. Kada je vreme lepo on nudi i priliku za zadovoljenje ljudske težnje ka visinama i savlađivanju stena. Sa njih se najlepše vidi ceo predeo i plavetno nebo iznad planine. Na Stolu se nalazi Alpinistički školski centar Planinarskog saveza Srbije „Stol-Bor“, u kojem je i ove godine pod vođstvom iskusnog instruktora alpinizma Borka Gajića i njegovih kolega, sproveden letnji alpinistički tečaj za početnike. Smeri koje su već ispenjali alpinisti i sportski penjači zovu egzotično: Deda Aleksa, Jaruga sa oknom, Nirvana, Paganin.
Ljubazni domaćini nam objašnjavaju da u svakom smislu Stol sa svojim prirodnim potencijalima treba dodatno zaštiti, a to traži znatna finansijska sredstva.


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.