SAM PROTIV SVIH

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Objavio: Miloš Zdravković  TK Info 12. septembra

Predsednik zaječarske opštine Boško Ničić, koga Okružno javno tužilaštvo u Zaječaru tereti za zloupotrebu službenog položaja, traži izuzeće svih sudija i tužilaca u Zaječaru, sumnjajući u njihovu objektivnost. Dok predstavnici zaječarskog pravosuđa ističu da u njihovim postupcima nema ničeg nezakonitog, te da će Ničić imati fer i pošteno suđenje, optuženi tvrdi da je žrtva organizovane hajke sa političkom pozadinom, koja je, kako kaže, motivisana i ličnom odmazdom vrha zaječarskog tužilaštva.

Optužnica tereti Ničića da je trošio novac iz zaječarskog budžeta tako što je nezakonito uvećao zarade zaposlenima u opštinskoj upravi, uključujući i svoju, čime je oštetio budžet za nešto više od 16,66 miliona dinara. Optužen je i za nenamensko trošenje budžetskih sredstava jer je novac preusmeravao sa jedne na drugu budžetsku stavku, mimo iznosa koje zakon dozvoljava. Takođe, tužilaštvo je procenilo da je počinio krivično delo i kupovinom fabrike “Timočanka” za 23,76 miliona dinara, a da za ovu transakciju nije zatražio odobrenje Republičke direkcije za imovinu, što je obaveza kada se troše opštinske pare.

Predsednik, a podstanar

Boško Ničić naglašava da se od funkcije predsednika opštine Zaječar nije nimalo ovajdio.

– I danas, kao i pre svog mandata, živim kao podstanar i nemam privatni auto već se vozim opštinskim kolima – kaže Ničić.

Boško Ničić priznaje da je ponekad “zaobilazio” zakon, ali tvrdi da to što je radio ima karakter samo prekršaja, te da su namerno predimenzionirane da bi bio osuđen i uklonjen sa zaječarske političke scene.

– Na izbore za predsednika opštine izašao sam kao kandidat “Koalicije za Zaječar”, koja okuplja manje političke stranke i grupe građana. U drugom krugu protiv mene su se udružile vodeće političke partije, ali je volja građana bila jača od političkih moćnika, i ja sam pobedio – navodi Ničić.

Komentarišući optužnicu, Ničić navodi da je čitav slučaj maslo zaječarskog okružnog tužioca Zorana Zogovića.

– Zogović mi nikada neće oprostiti što sam ga kao narodni poslanik pre pet godina sprečio da dođe na mesto okružnog javnog tužioca u Zaječaru. To mu je kasnije uspelo uz podršku Demokratske stranke, što je iskoristio da protiv mene krene sa montiranim političkim procesima – kaže Ničić.
Predsednik opštine navodi da je njegov greh i to što nije bio obavešten da su neke radnje koje je preduzimao kao predsednik opštine protivzakonite.

Ničićev predmet poveren je sudiji Okružnog suda Zoranu Jovanoviću, koji kaže da ga je Ničićev zahtev za izuzeće iznenadio, jer smatra da ne postoji nijedan razlog za sumnju u njegovu pristrasnost.

– Smatram da nema potrebe za pritiskom na pravosuđe jer zasad protiv Ničića postoji samo optužnica, što ne znači da će on automatski biti osuđen. U toku postupka izneće se dokazi koji ga terete. Ničić ima pravo na odbranu, a odluka će biti doneta na osnovu utvrđenih činjenica – kaže Jovanović.

– Ja sam ekonomista i ne poznajem pravo. Potpisao sam ono što su mi rekli da bi radnicima opštinske uprave bila povećana plata. Što se tiče kupovine “Timočanke”, smatram da bih za ovaj potez u normalnoj zemlji dobio nagradu, a ovde sam zaradio krivičnu prijavu. Kupio sam ovo preduzeće na javnoj licitaciji da radnici ne bi ostali bez posla. Tada me niko, uključujući i trgovinskog sudiju, nije upozorio da ne smem da kupujem fabriku bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu – kaže Ničić.

On ističe da se ne boji suda, ali da zahteva pravedno suđenje koje mu u Zaječaru ne može biti obezbeđeno. Na potezu je Vrhovni sud, koji treba da odluči o zahtevu za izuzeće tamošnjih sudija i tužilaca. Ukoliko bude osuđen, Ničić bi iza rešetaka mogao da provede od dve do čak dvanaest godina zatvora, što je maksimalna kazna koju krivični zakon predviđa za zloupotrebu službenog položaja.

Tekst: D. KOCIĆ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.