Pljušte otkazi i tužbe

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Glas javnosti; 20.septembar

Nesloga u borskoj „Slozi“ dovela do protesta bivših i sadašnjih radnika

Zaposleni, koji, kako tvrde, od juna nisu primili plate, najavili kolektivnu krivičnu prijavu protiv novog gazde Radosava Lucića zbog povrede prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja. Lacić tvrdi da nikoga nije šikanirao i da su radnici otpuštani isključivo zbog nediscipline

BOR – Kada je decembra 2005. godine za 9,4 miliona dinara prodata nekada uzorna firma, Gradsko preduzeće „Sloga“, malo ko je verovao da će joj brzo doći „crni dani“. I umesto većih poslova, povećanja plata i pozitivnog poslovanja, usledila su otpuštanja zaposlenih, tužbe i žalbe, a u utorak je nevesela zbilja začinjena protestom i bivših i sadašnjih radnika.

– Novi gazda Radosav Lucić vlasnik je 70, a zaposleni 30 odsto akcija. Manjinskim akcionarima nije vredeo godinama i decenijama stican imetak. Čak im se zabranjuje ulazak u preduzeće. Nažalost, oni su neorganizovani, ne znaju svoja prava. Još nisu sazvali ni Skupštinu akcionara. Tri puta smo razgovarali sa Lucićem da se izbegnu sudovi, ali uvek je zaboravljao dogovor. Uslediće kolektivna krivična prijava zbog povrede prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja. Po tom osnovu sleduje novčana kazna i kazna zatvora od dve godine. Jer, radnicima se od 2005, sem nekoliko meseci, ne uplaćuju doprinosi, a i plate su neuredne – kaže Đorđe Klikovac, pravnik u Opštinskom sindikalnom veću.

STANOVI MORAJU DA SE (OT)KUPE

Đorđe Klikovac ističe da „Sloga“ ima 25 neotkupljenih stanova koji su dati radnicima na korišćenje. Novi gazda omogućava radnicima da otkupe stanove, ali oni će ih prosečno, po bilo kojoj verziji, pojedinačno koštati 7.000 evra. Realno, ubeđen je Klikovac, cena je manja. Gazda će na taj način, orijentaciono, dobiti do 150.000 evra. Ali, zato se ne zna sudbina onih koji ne prihvate ponuđeno.

Svetolik Stojanović, predsednik Samostalnog sindikata „Sloge“, rekao je novinarima da zaposleni od juna ove godine nisu primili plate. Od 118 radnika, pre privatizacije iz firme je najureno 46 i sada ih je 67, jer je bilo i prijema. Mnogi su na sudu.

– Tražili smo podatke od Agencije za privatizaciju i saznali smo da su uplaćene tri rate za kupovinu preduzeća, doprinosi nisu uplaćivani od marta 2006, a u ovoj godini ništa nije uplaćeno. Gde su zagarantovane investicije? Ipak, najteže je trpeti maltretiranje i zaista neshvatljiv odnos prema radnicima – naglašava Stojanović.

Bora Caranović je invalid rada, sa 33 godine staža.

– Teraju me da guram kolica, ne isplaćuje mi se bolovanje. Od čega da živim. I žena je otpuštena iz privatizovane štamparije. Moraćemo na ulicu – kaže Caranović.

U Opštinskom samostalnom sindikatu (pravno štite radnike da ne bi plaćali advokate) smatraju da će opštinski javni tužilac imati puno posla.

Radosav Lucić izjavio je novinarima da su radnici otpuštani isključivo zbog nediscipline.

– Nikog nisam šikanirao. Većina zaposlenih je na bolovanju, jer leti im navodno nije dobro i rade na strani, a zimi, u „mrtvoj sezoni“ ozdrave. Postavio sam kamere koje pouzdano beleže ponašanje svakog u firmi. Svima koji su dobili sudske sporove nisam ostao dužan. Tačno je da dugujemo, ali biće reprograma i prvi put posle 20 godina poslovaćemo na pozitivnoj nuli – naglasio je Lucić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.