Objavila: Mirjana Balać / TK Info
Ovogodišnja 42. muzička manifestacija «Mokranjčevi dani» u Negotinu završena je sinoć zajedničkim nastupom muzičkih škola Srbije koje nose ime slavnog kompozitora, iz Požarevca, Vranja i Negotina. Čast i privilegija zatvaranja Festivala pripala je uvek aplauzom ispraćenom ansamblu narodnih pesama i igara «Branko Krsmanović» pod vođstvom umetničkog direktora Vladimira Tanasijevića. Festival je zatvorila selektor Festivala, dr. Branka Radović, koja je istakla da je na ovogodišnjoj smotri muzike i umetnosti u Negotinu nastupilo 13 horova, 2 sinfonijska orkestra, održane dve premijere, organizovane dve izložbe slika i brojni naučni skupovi.

Brojne teškoće koje su pratile 42. Mokranjčeve dane, pre svega finansijske prirode, nisu umanjile prve pozitivne ocene stručne kritike. Prvi dan već po dradiciji bio je rezervisan za natpevavanje horova. Po oceni žiriji najbolji nastup imao je hor Liceum iz Kragujevca, a beseda književnice i rediteljke Vide Ognjenović, smatra se najboljom slikom i prilikom kulturnih prilika zemlje u kojoj živimo. Nesumnjivo najboljim nastupom ocenjeno je izvopđenje Rekvijema za Nikolu Teslu, poslednji opus kompozitora Ksenije Zečević. Premijerno izvođenje hora, simfonijskog orkestra i mešovitog dečijeg hora RTS-a izazvalo je veliko iteresovanje i publike i kritike, a sama muzika, izvođenje i scenski nastup potvrdili su kvalitet dela kontraverzne umetnice. Visokom ocenom ocenjen je i nastup Akademskog hora Univerziteta Primorske oblasti – Koper iz Slovenije, kojim je diregovao Ambroz Čopi, najmlađi slovenački kompozitor. Na sceni Doma kulture u Negotinu svojim sugrađanima predstavio se i Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac. Posle Pariza ovo je bila srpska premijera dela «Kršne grane badema» sa 12 pesama o Negotinu, koje je izveo Simfonijski orkestar Vojske Srbije» Stanislav Binički» sa solistom Slavkom Nikolićem i dirigentom Pavlom Medakovićem. I ove godine izašlo se van grada tako da su nastupi horova organizovani na Rajačkim pimnicama i u Mokranju. Odlične kritike dobio je i nastup podmlađenog Big Bend orkestra Muzičke produkcije RTS-a, predvođen Ivanom Ilićem, mladim dirigentom, trombonistom aranžerom i kompozitorom, koji je izveo đezirane rukoveti Stevana Mokranjca na potpuno nov način. Obrađene su i njegove najlepše i najpoznatije kompozicije Kozar i Tebe pojem.

Festival « Mokranjčevi dani « od 14.09. do 19.09. pratilo je 25 akreditovanih novinara, koji su uglavnom dali pozitivne ocene selektoru i organizatorima, smatrajući da je ovaj, 42. bolji i uspešniji od nekolicine predhodnih.