Od jedne – četiri opštine

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second
Jugoslav Tomić, predsednik „Leskovačkog kruga”
(Foto A. Davinić

Inicijativu da Leskovac, Grdelica, Brestovac i Vučje budu samostalne opštine svojim potpisima podržalo 15.000 Leskovčana

Leskovac – Udruženje građana „Leskovački krug” iz Leskovca pokrenulo je inicijativu za održavanje referenduma o formiranju opština Brestovac, Grdelica i Vučje. Izjašnjavanjem za ovu inicijativu, koju je svojim potpisima podržalo 15.000 građana, umesto velike, glomazne i nefunkcionalne leskovačke opštine bile bi formirane četiri opštine, kaže za „Politiku” Jugoslav Tomić, predsednik saveta Udruženja građana „Leskovački krug”.

– Suština naše inicijative je povratak na stari status, odnosno da Leskovac, Grdelica, Brestovac i Vučje budu samostalne opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić i dodaje da je leskovačka opština sa 144 naselja najveća u Srbiji. Sve analize koje su obavljene poslednjih godina pokazuju da je reč o prostoru koji je zahvaćen intenzivnim i sve dubljim procesom azvojnog zaostajanja u odnosu na okruženje.

– Sa našom inicijativom upoznali smo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ministra Milana Markovića lično, kao i Gorana Vukadinovića, predsednika Privremenog organa Opštine Leskovac. Sada su oni na potezu, s obzirom na to da je kompletan materijal sa svom potrebnom dokumentacijom kod njih – kaže Tomić.

On dodaje da će lokalna zajednica buduće opštine Leskovac imati potencijal za stvaranje lokalnog socio-ekonomskog dobra od značaja ne samo za sebe već i za ostale lokalne zajednice u neposrednoj okolini.

Novoformirane manje opštine (Brestovac, Vučje i Grdelica) po ujednačenoj veličini svog biračkog tela formirale bi tipičnu politički lokalnu zajednicu koja je dovoljno mala da može da identifikuje svoj interesni potencijal i dovoljno velika da samostalno izgradi svoj začeti ekonomski (urbani i ruralni) kapacitet, veli Tomić i dodaje da bi ukupan efekat uštede građana po osnovu realizovanih upravnih potreba zbog kraćeg putovanja do novog administrativnog centra na godišnjem nivou za sve opštine iznosio 25 miliona dinara. A ukupan ekonomski potencijal lokalnih zajednica budućih opština Brestovac, Vučje i Grdelica po svim pokazateljima je veći od decenijama samostalnih opština Medveđa i Crna Trava, u rangu je istih u samostalnim opštinama Lebane i Bojnik, a manji je nego u opštini Vlasotince.

Tomić podseća, na osnovu Studije o teritorijalnoj reorganizaciji opštine Leskovac i Elaborata o teritorijalnom preuređenju, koji su uradili eminentni stručnjaci članovi Udruženja građana „Leskovački krug”, da je izvorni fiskalni kapacitet lokalnih zajednica Brestovac, Vučje i Grdelica veći od onog postignutog u samostalnim opštinama Bojnik, Crna Trava i Medveđa i pored projektovane preraspodele pojedinih zajedničkih rashoda u korist budžeta opštine Leskovac.

– Obim transfernih sredstava iz republičkog budžeta u slučaju samostalnog funkcionisanja opština Brestovac, Vučje i Grdelica uvećava se za 85 miliona dinara po osnovu povećanja procenta učešća manjih zajednica u ovim sredstvima sa postojećih 20 na preko 50 odsto – kaže Tomić i dodaje da su direktnu podršku ovoj inicijativi dale skoro sve stranke koje deluju u leskovačkoj opštini, Nevladina organizacija „Kult” iz Grdelice, „Porečje” iz Vučja, MZ „Grdelica”, Inicijativni odbor iz Brestovca i mnogi intelektualci sa ovog područja.

Srđan Dimitrijević, potpredsednik „Leskovačkog kruga”, napominje da je nepobitno utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti ovo područje izgubilo jedanaest svojih razvojnih godina.

Dimitrijević kaže da se „Leskovački krug” oštro protivi predlogu vlade da Leskovac dobije status grada, a da se praktično ništa drugo ne menja, odnosno da ranije opštine Brestovac, Vučje i Grdelica budu deo te celine. Nema sumnje da ovaj predlog ima za cilj da se vlast koncentriše u Beogradu.

Ukoliko od nadležnih, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Privremenog organa SO Leskovac, ne dobiju adekvatan odgovor na upućenu inicijativu u „Leskovačkom krugu” kažu da će ići do Vrhovnog suda i drugih institucija u zemlji i inostranstvu.
Aleksandar Davinić (23.09. Politika ONLINE)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.