Štrajk u borskoj fabrici lak žice

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

lak-zica3107

BOR, 31. 07. 2009. (Beta)

Samostalni sindikat borske Fabrike lak žice (FLŽ) najavio je danas da će u ponedeljak stupiti u štrajk zbog smanjenih zarada i loših uslova rada.

Sindikat je na konferenciji za novinare optužio vlasnika, firmu Grand inženjering iz Bora, da se ne pridržava kupoprodajnog i kolektivnog ugovora, zbog čega je oko 150 radnika na rubu egzistencije.

Grand inženjering je u aprilu 2008. godine za 3,5 miliona evra kupio Fabriku lak žice, koja je do tada poslovala u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).
„Plata nam je sa 24.700 smanjena za deset hiljada. Uslovi rada su očajni jer zimi nemamo grejanje, iako u pogonu za mašinama radi mnogo žena. Nema ni vode da bi se istuširali radnici koji radno vreme provode na mestima gde su velika isparenja opasnih lakova, upozorava predsednik sindikata FLŽ Bratimir Milivojević.

Prema rečima aktivista sindikata, novi vlasnik planira da uz socijalni program otpusti 40 radnika.
Sindikat je saopštio i da je tokom zime zbog hladnih hala nastala velika količina škarta i izrazio sumnju da novi vlasnik planira da likvidira preduzeće.
Potpredsednik sindikata Saša Lazarević, kaže da je većina radnika očajna, jer nisu u stanju da prehrane porodicu.

„Ne znam šta da kažem porodici kada kući dođem sa zaradom od 14.700 dinara. To nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe da bismo preživeli“, kaže Lazarervić.

On je kazao da u fabrici ima i ljudi kojima je zarada iz Fabrike lak žice jedini izvor prihoda.

Predsednik opštinskog veća Samostalnog sindikata Dragiša Trujkić, izjavio je da su radnici spremni da u ponedeljak blokiraju ulazak u krug fabrike i da vlasnicima ne dozvole da u njega uđe.

Kako je naveo, radnici neće odustati od štrajka dok Agencija za privatizaciju ne raskine privatizaioni ugovor sa Grand inžinjeringom.

Generalni direktor Grand inženjeringa Borivoje Stojadinović, koji je do pre nekoliko godina bio generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ocenio je da radnici nemaju razloga za štrajk, jer su ispunjeni svi zahtevi koje je Grand inženjeringu uputila Agencija za privatizaciju.

„Radnicima je isplaćena razlika u zaradi za period kada smo bili u obavezi da zadržimo nivo plate nakon privatizacije. Plate su kasnije smanjene zbog ekonomske krize koja je dovela do toga da izgubimo nekoliko inostranih tržišta“, rekao je Stojadinović novinarima.

Direktor Grand inženjeringa Dragan Živković, rekao je da je proizvodnja od privatizacije povećana za 10 puta, ali da ni to nije dovoljno za isplatu viših zarada.

„Proizvodnjom lak žice u dobitku smo 1,5 miliona dinara, dok je za plate potrebno 4,5 miliona“, rekao je Živković.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.