Ruski milijarder protiv srpskog Onazisa

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Autor: Saša Trifunović | 27.06.2007 – 09:06

Privatizacija rudarskog basena „Bor“: Deripaska konkuriše Drakuliću

Namera ruske kompanije „Bejzik element“ da se preko svoje firme „Strajkfors“ ponovo uključi u proces kupovine imovine Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ dovela je do zapleta u privatizaciji borske kompanije, koja zbog zastarele tehnologije ima ozbiljnih problema da nastavi ekonomičnu proizvodnju i održi ekološke standarde.

drakulic.jpg

Pismo o namerama da učestvuje na novom tenderu, ruska kompanija je uputila Agenciji za privatizaciju, a preko medija se oglasila na dan kada je Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju te kompanije trebalo da odluči da li da nastavi pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu za prodaju RTB-a, konzorcijumom koji čine „Ist point“ i britanski investicioni fond ORN, ili da raspiše novi tender.
– Uvereni smo da će bilo kakvi novi pregovori sa ponuđačima iz prethodnog tenderskog procesa koji je završen biti posmatrani kao direktni pregovori i u suprotnosti sa Zakonom o privatizaciji – upozorili su iz „Bejzik elementa“. Ova firma, na čijem je čelu ruski milijarder Oleg Deripaska, predstavlja se i kao važan strateški partner RTB-a i Republike Srbije, što se može dovesti i u kontekst rešavanja kosovskog problema.
Interesantno je da je prilikom prve prodaje RTB-a, 5. marta ove godine, Tenderska komisija odbacila ponudu „Strajkforsa“. Komisija je tada saopštila da „Strajkfors“ nije dostavio bankarsku garanciji od tri miliona dolara.

oleg.jpg

Činjenica da je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je izabran za predsednika Odbora za privatizaciju RTB „Bor“, izjavio protekle nedelja da je Vlada Srbije odlučila da započne pregovore sa „Ist pointom“, a da je potom došlo do odlaganja donošenja odluke,govori da u samoj Vladi nema saglasnosti kako rešiti sudbinu RTB-a. Dinkić je juče odbio da novinarima prokomentariše odluku Odbora.
U „Ist pointu“ ovoga puta, za razliku od nekih ranijih situacija, nisu imali komentar na novi razvoj događaja.
Predsednik Sindikata „Nezavisnost“ borske Topionice bakra Dragan Jankucić smatra da je ekološko pitanje ipak najvažnije u procesu prodaje RTB-a, jer se uglavnom privatizacije svode na neostvarenim obećanjima. On, takođe smatra da se neće odustati od zahteva da se radnicima koji predstavljaju tehnološki višak isplati najmanje 400 evra po godini radnog staža.

Blic ON LINE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.