„Bor“ opet na čekanju

0 0
Read Time:4 Minute, 28 Second

Do sutra nema komentara, kažu u Ministarstvu ekonomije, a zasad su bez komentara i Zoran Drakulić i Agencija za privatizacijuOko Rudarsko-topioničarskog basena Bor ponovo su ogradu postavile priče o načinu privatizacije. Naizgled jednostavno rešenje koje je pre dve nedelje predložio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, pre dva dana kao da je opet vezano u čvor. Dok biznismen Zoran Drakulić iščekuje da počnu obećani pregovori sa njegovom kompanijom „Ist point” i londonskim investicionim fondom ORN, predstavnici ruskog „Bejzik elementa” nadaju se da do toga neće doći, jer je takva odluka u suprotnosti sa zakonom.

Kako će se ovo klupko odmrsiti, zasad, može samo da se nagađa jer juče niko nije želeo da prognozira epilog situacije u kojoj se našao borski kombinat. U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja juče nisu hteli da komentarišu ni želju Rusa da učestvuju u privatizaciji, ni mogućnost nastavka pregovora sa drugoplasiranim na tenderu. Kako su objasnili, do sednice vlade, neće izlaziti u javnost sa bilo kakvim izjavama o sudbini borskog giganta. Tek od sutra, moguće je, dodaju, da će se znati nešto preciznije.

Ni biznismen Zoran Drakulić ni predstavnici kompanije „Bejzik element” juče nisu bili raspoloženi da javno reaguju povodom novonastalog zapleta. U Agenciji za privatizaciju dobili smo takođe odričan odgovor. Sve što su imali da kažu na tu temu, kažu, piše u saopštenju koje su potpisali pre dva dana. Tada je Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturisanje i privatizaciju RTB Bor grupe odložio konačnu odluku o nastavku privatizacije tog preduzeća dok se ne napravi strategija očuvanja životne sredine u Boru i Majdanpeku.

– To je jedno od najvažnijih pitanja za taj region, ali i za proces privatizacije. Strategija bi predstavljala trajno rešenje tog velikog problema, a istovremeno bi bila obavezujuća za potencijalnog kupca – navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

U saopštenju koje su pre dva dana potpisali predstavnici ruskog „Bejzik elementa” se, pak, navodi da ta kompanija veruje da je odluka da se počnu pregovori sa drugoplasiranom posledica pogrešnog tumačenja, jer je prethodni tender proglašen neuspešnim. „Naročito, kada znamo da je ugovor potpisan sa ’Kupromom’ poništen tako da ne postoje zakonske osnove za nastavak tenderske procedure koje je okončana”.

Jedna od kompanija koje posluju u sastavu SMR Bejzik element grupe učestvovala je u prethodnom tenderu za privatizaciju RTB Bor. Kako sada objašnjavaju, tadašnju ponudu „ograničili su” uslovi tendera. „Bejzik element” je u vlasništvu ruskog finansijskog magnata Olega Deripaske. Grupa ima 290.000 zaposlenih i prošle godine je ostvarila prihode veće od 13 milijardi dolara godišnje, dok se vrednost kompanije procenjuje na 14 milijardi dolara.

Inače, Uredbom o prodaji kapitala i imovine javnim tenderom nigde izričito nije predviđeno postupanje u ovakvoj situaciji. „Kada učesnik na tenderu čija je ponuda proglašena najpovoljnijom ne potpiše ugovor o prodaji smatraće se da je odustao od kupovine.” Po istoj uredbi u takvoj situaciji poziva se onaj čija je ponuda najbolje rangirana na tender listi. Međutim, „Kuprom” je bio otišao korak dalje i zaključio ugovor, ali nije isplatio kupoprodajnu cenu.

Inače, tender za prodaju RTB Bor raspisan je 1. septembra prošle godine, a početna cena bila je 266,7 miliona dolara. Ponude su dostavile tri kompanije, a za prvorangiranog ponuđača proglašen je rumunski „Kuprom” koji je ponudio da za imovinu RTB-a plati 400 miliona dolara i da u basen investira najmanje 180 miliona dolara. Drugoplasirani je bio konzorcijum kiparske firme „Ist point” i fonda ORN koji je ponudio 340 miliona dolara, dok je trećerangirani na tenderu bio „Amalko” sa 288 miliona dolara. Ugovor o prodaji RTB-a je sa „Kupromom” potpisan 5. marta u Vladi Srbije da bi ubrzo bio raskinut 25. aprila, zbog nedostavljanja bankarske garancije.
A. Nikolić

Rusi u pravi čas

Bor – Ruska multinacionalna rudarska kompanija „Bejzik element” s nestrpljenjem očekuje raspisivanje novog tendera za prodaju borskog kombinata bakra kako bi uz mnogo veće izglede nego na prethodnom tenderu, gde nije ušla među tri ponuđača, bila izabrana za kupca. Zato su predstavnici ove kompanije uputili pismo svim članovima novog vladinog Odbora da nadzor i sprovođenje Akcionog plana za restrukturisanje i privatizaciju RTB Bor: Mlađanu Dinkiću, Aleksandru Popoviću, Mirku Cvetkoviću, Rasimu Ljajiću i Saši Draginu. U pismu se navodi da se ruska kompanija, posle raskida ugovora sa rumunskim „Kupromom” dobro pripremila za novi tender.

Pismo je objavljeno u medijima i u Boru je primljeno sa dosta optimizma, nakon što je Vlada Srbije upravo saopštila da se razgovori o privatizaciji borskog kombinata odlažu. Rusko pismo je prihvaćeno i kao potvrda da su ranije izjave ministra Dinkića o tome kako je Vlada Srbije navodno odlučila da se razgovori nastave sa drugorangiranim ponuđačem (konzorcijum „Ist pointa” i britanskog investicionog fonda ORN) bile ishitrene. Zagovornici raspisivanja novog tendera u Boru, a to su ovdašnja lokalna samouprava i većinski sindikat borske kompanije, veruju da je moguće naći dobrog kupca i na novom tenderu. Moguće je da to bude baš ruski „Bejzik element”, neuporedivo poznatija i moćnija kompanija od rumunskog „Kuproma”, ili možda i neka još poznatija svetska kompanija.

Zagovornici raspisivanja novog tendera u Boru posebno ističu neke stavove iz pisma ruske kompanije koji se tiču procene „da je došlo do pogrešnog tumačenja da prethodni tender nije okončan”. Rusi podsećaju da je „ministarsko veće nadležno za privatizaciju RTB Bor već bilo odlučilo da raspiše novi tender, nakon uspostavljanja nove vlade”. Podsećaju i da je takav stav vlade javno izneo ministar Bubalo, u aprilu ove godine.
S. Todorović

Izvor: Politika ON LINE, 27.juna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.