Rusi ćute, „Bor“ čeka

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

 D. I. KRASIĆ, Vecernje novosti

AKO Rusi za nedelju dana ne produže licitacionu garanciju, automatski propada i drugi tender za RTB „Bor“. Naime, ruska kompanija SMR (deo „Bejzik elementa“, milijardera Olega Deripaske) je Agenciji za privatizaciju, uz svoju ponudu za kupovinu borskog basena, dostavila i neophodnu garanciju na 10 miliona dolara. Međutim, važnost te garancije ističe 28. aprila.

– Ako SMR želi da pregovara o kupovini RTB, mora da produži garanciju – podsetio je nedavno i nadležni ministar Mlađan Dinkić.
Međutim, od Rusa, zasada, nema ni glasa.
Naime, iz ove kompanije ni dalje ne žele ništa da komentarišu, iako su prvobitno isticali da će se oglasiti čim im država uputi zvaničan poziv za pregovore. Država je ugovor sa austrijskim „A-tekom“ raskinula, zbog neplaćanja kupoprodajne cene, a poziv drugorangiranom SMR upućen je prošlog petka, 11. marta. Očekivalo se da prvi sastanak bude održan ove nedelje, ali do toga nije došlo. A, vreme curi…
– Ruska kompanija nije se još odazvala, niti je produžila licitacionu garanciju – rečeno je „Novostima“ u Agenciji za privatizaciju. – Uputili smo poziv SMR da 14. aprila započnemo pregovore radi zaključenja ugovora, za šta je rok 30 dana, s mogućnošću zakonskog produženja od 30 dana. Vreme prolazi, četvrtina roka je već prošla, ali će za pregovore ključni datum biti 28. april. Jer, ukoliko se ne produži garancija, pregovora neće ni biti.
Radnici Rudarsko-topioničarskog basena Bor i dalje iščekuju. Podsetimo, prvi tender za prodaju RTB „Bor“ okončan je neslavno: rumunski „Kuprom“ nije imao novca da plati kupoprodajnu cenu (400 miliona dolara), pa je ugovor raskinut. Zakon nije dozvoljavao pregovore sa drugoplasiranim (tada je to bio „Ist point“ Zorana Drakulića), pa se išlo na raspisivanje novog tendera. Scenario se ponovio i drugi put, jer austrijski „A-tek“ nije uplatio ceo iznos novca (466 miliona dolara). U međuvremenu je Zakon izmenjen, pa je dozvoljeno pregovaranje sa drugoplasiranim.
Međutim, kako će se okončati ovaj tender, ne zavisi samo od licitacione garancije ruskog SMR, iako je to prva prepreka koju treba savladati. Naime, iz samog Ministarstva ekonomije stizala su upozorenja da SMR mora „drastično da popravi“ ponudu ukoliko želi da gazduje „Borom“.
Nezvanično se pominje i da SMR ne želi da garantuje za eventualne ekološke štete u Boru. Međutim, naše Ministarstvo ekologije i dalje insistira na ulaganjima u životnu sredinu. Takođe, naša država zahteva i garancije da će novi vlasnik RTB „Bor“ izgraditi novu topionicu.

ŠTA JE SMR PONUDIO?

RUSKA kompanija SMR ponudila je nižu kupoprodajnu cenu od Austrijanaca, ali veći iznos za investicije. Reč je o 370 miliona dolara na ime cene i još 414 miliona dolara za investicije (u šta je uključen i iznos od blizu 50 miliona dolara za obrtna sredstva). To je bio i razlog što su Rusi svojevremeno odmah posle rangiranja ponuda rekli da je njihova ponuda u celosti bolja i da će prvoplasirani imati problema da zatvori finansijsku konstrukciju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.