POMAŽE LI: HLOROKIN VS. KORONAVIRUS

Potražnja za lekovima protiv malarije kako bi se njima tretirao korona virus u porastu je na globalnom nivou, pošto vlade pokušavaju da nađu rešenje za novu bolest.

IZVOR: Naslovi.NET / BBC News

Hlorokin, i povezani derivat hidroksihlorokin, privukao je pažnju, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da nema jasnih dokaza da rade.

Kakvi su trenutni dokazi o njihovoj efikasnosti u lečenju korona virusa i ko ih koristi?

Američki predsednik Donald Tramp često se na brifinzima u Beloj kući poziva na potencijal hidroksihlorokina. Na nedavnoj konferenciji na novinare, rekao je: „Šta možete da izgubite? Uzmite ga.“

BBC NEWS

U video snimku koji je Fejsbuk izbrisao zbog kršenja politike o dezinformacijama, brazilski predsednik Žair Bolsonaro tvrdio je da „hidroksihlorokin radi na svim mestima“.

Tablete koje sadrže hlorokin već se dugo koriste u lečenju malarije za smanjenje groznice i upale, a postoje nade da bi mogle da služe u lečenju Kovida-19.

„Čini se da hlorokin blokira korona virus u laboratorijskim studijama. Postoje neki anegdotski dokazi lekara koji kažu da izgleda pomaže“, kaže Džejms Galager, dopisnik BBC-ja u oblasti zdravlja.

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza sa trenutnih ispitivanja o njihovoj efikasnoj upotrebi u lečenju pacijenata sa korona virusom, a rezultati jedne rane francuske studije ukazuju na to da uopšte nisu efikasni.

„Potrebna su nam veća, visokokvalitetna klinička ispitivanja kako bismo bolje procenili njihovu efikasnost“, kaže Kome Gbinigie sa Univerziteta u Oksfordu, autor izveštaja o testiranju lekova protiv malarije za lečenje bolesti Kovid-19.

U toku je više od 20 ispitivanja u SAD, Velikoj Britaniji, Španiji i Kini.

Foto: youtube.com

Ministar Majk Gov kaže da Velika Britanija „sprovodi brza klinička ispitivanja anti-malarijala“ kako bi procenila da li mogu da smanje uticaj Kovida-19 na zaražene.

U SAD se rade različita ispitivanja za kombinaciju lekova među kojima su hlorokin, hidroksihlorohin i antibiotika Azitromicina za lečenje pacijenata obolelih od bolesti izazvane korona virusom.

čitaj dalje

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.