KADA TREBA NOSITI MASKE A KADA NE

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Da li svi treba da nose zaštitne maske kako bi se usporio process širenja koronavirusa? Ovo pitanje se u poslednje vreme često postavlja, a to će proceniti grupa savetnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvor: N1

Studija koja je objavljena u SAD-u ukazuje na to da kapljice tokom kašljanja mogu dosegnuti i do šest metara udaljenosti, a tokom kijanja i do osam metara.

Predsedavajući panel diskusije profesor Dejvid Hejman rekao je da bi novo istraživanje moglo dovesti do promene saveta o nošenju maski

SZO trenutno preporučuje da se držite udaljenosti od metar od osobe koja kija ili kašlje da biste izbegli opasnost od infekcija. Osim toga, rekli su da samo bolesne osobe i one koje brinu o njima trebaju da nose masku.

Sedinjene Američke Države smatraju da bi javnost trebala da nosi platnene zaštitne maske. Naglašavaju da su maske delotvorne samo ako se kombinuju sa čestim pranjem ruku, ako se pravilno koriste i odlažu.

Velika Britanija, zajedno sa drugim zemljama, uključujući SAD, savetuje da bi fizičko distanciranje trebalo da znači udaljenost od bar dva metra.

Nova istraživanja

Istraživači iz Kembridža koristili su kamere velike brzine i druge senzore da bi bi precizno procenili šta se događa nakon kašljanja ili kijanja.

Otkrili su da se izdisanjem stvara mali brzorastući oblak gasa koji može da sadrži kapljice različitih veličina i da se najmane od njih mogu preneti u oblaku na velike udaljenosti.

Dokazali su da kapljice tokom kašlja mogu dosegnuti udaljenost do šest metara i tokom kijanja, koje uključuje mnogo veće brzine, i do osam metara.

Naučnica Lidia Bouriba, koja je radila na istraživanju, kaže da je zabrinuta zbog trenutnog koncepta „sigurne udaljenosti“.

Ona smatra da procenjena udaljenost od dva metra nije dobra.

Da li to menja savete za nošenje maske?

Mišljenje naučnice Bouribe je da bi u određenim situacijama, posebno u zatvorenim i slabo provetrenim prostorijama, nošenje maski smanjilo rizik od širenja koronavirusa.

“Ukazuje se  na to  da kapljice od kijanja i kašljanja mogu da se prenesu i na veću udaljenost nego što se ranije mislilo i ukoliko ovo bude dokaz koji će podržati i drugi stručnjaci, doćićemo do zaključka da je nošenje maski efikasnije od fizičkog distanciranja”, rekao je profesor Hejman.

On je takođe ukazao na to da maske treba nositi pravilno, preko nosa i usta i da ih pažljivo treba skidati da ne bi došlo do zaraze preko ruku.

„Maske za lice treba redovno menjati, jer kada se navlaže više nisu efikasne. Takođe ih treba odlagati na sigurno, u korpu sa poklopcem, nakon upotrebe. Maske treba koristiti u u kombinaciji sa dobrim univerzalnim higijenskim pravilima“, rekao je profesor.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.