Obrenko Petrović – karatista ili direktor?

0 0
Read Time:5 Minute, 17 Second

Naš današnji sagovornik je gospodin Obrenko Petrović direktor JP za Stambene usluge Bor.

Bor-grad INFO: Gospodine Petroviću nedavno ste pokrenuli jedan projekat, o čemu se radi?

Radi se o ideji koja nije nova, nije čak ni moja.  Ja sam se samo sa svojim saradnicima potrudio da je  razradimo. Naime, u Boru ima oko 400 zgrada sa ravnim krovom. Vreme je učinilo svoje, koje  počinju da prokišnjavaju a najviše su ugroženi stanari koji žive upravo ispod  krovova. Obzirom da se ti stanari često javljaju i traže da se ti krovovi saniraju, ideja je da se tu naprave novi,  sa dodatnim stanova u potkrovlju, naravno tamo gde je to tehnički izvodljivo. Bilo je nekoliko projekata, ali se stalo zbog nedostatka  novca- Međutim d anije tako sve bi već odavno bilo završeno.

Sa svojim saradnicima sam došao na ideju da probamo to da odradimo ali uslov je da se to radi prakticno bez para. Kad kažem bez para ne mislim para uopšte, ali da se  radi bez naših para, odn. da se nadje neki investitor koji bi uložio potrebna sredstva. Zbog toga smo pustili jedno obaveštenje kojim pozivamo sve zaintersovane za ovu ideju. Naravno sve je u skladu sa zakonom i  eventualni investitori bi bili maksimalno zašticeni ako izraze želju za ovakvom investicijom. Takodje pozvani si u predsednici kucnih saveta da prijave zainteresovanost stanara za izvodjenje ovakvih radova na njihovim zgradama.
Mi bi kao stambeno preduzece imali svoj ineteres. Od eventualno izgradjena 4 stana na zgradi nama bi pripao jedan. Investitor svoje stanove, u ovom primeru tri, može da proda, da izda ili šta god želi.

Ovo je jedna velika akcija koju ne možemo da realizujemo bez pomoci i učešca lokalne samouprave, koja bi takodje imala svoj udeo u ovom projektu. Naravno, novac se ne bi tražio od lokalne samouprave, dakle samo tehnicka podrška koja se tice izdavanja dozvola i pratecih dokumenata, naravno pod uslovom da sve bude u skladu sa zakonom.

Bor-grad INFO:Konkretno o projektu.

Moguce je da bude potrebe za modifikovanjem postojecih instalacija. Toplovodnih, vodovodnih ili elektroinstalacija i to bi se sve kvalitetno odradilo. Ovde se radi o tzv. „lakim krovovima“,  i imamo vec zainteresovane firme koje se bave proizvodnjom takvih krovova. Tu je princip vrlo jednostavan. Napravi se pregled, na osnovu toga se napravi projekat, uradi se ispitivanje, da li zgrada može da podnese ovakvu adaptaciju, i sve se može vrlo brzo i jednostavno realizovati.
Akcija je trenutno u pocetnoj fazi, odnosno u fazi ispitivanja. Do sada se javilo dvadesetak predsednika kucnih saveta sa spiskom stanara koji se slažu da se na njihovoj zgradi uradi ova adaptacija. Takodje javilo se i nekoliko potencijalnih investitora.

Paralelno sa stambenim zgradama vodimo akciju u izgradnji poslovnog prostora, na istom principu. Krenuli samo sa poslovnim delom u NGC, gde je prostor nekih 400 kvadrata. I tu ima interesovanja investitora.

Bor-grad INFO: Postoji li nešto što Vas bukvlano razlikuje od ostalih direktora?

Kada sam došao u ovo preduzece zatekao sam sve račune prazne i firma je bila u blokadi. Da bi se izvukli iz te situacije odlučio sam da uradim nešto što sigurno ni jedan direktor ne bi uradio. Da bi jedna firma dobro poslovala osnovni uslov je da nema nikakvog  neopravdanog rasipanja. To sam postigao formiranjem jedne komisije za finansije. Ova komisija u ovom trenutku broji devet članova. Sastavljena je od svih rukovodioca iz firme, prakticno ceo kolegijum uz knjgovodju. Tako sa za svaki dinar, koji treba da izadje iz firme, svi članovi odlučuju, sagledavaju opravdanost i na kraju daju saglasnost. Zašto? Zato što smo mi firma čiji je prvi uslov zadovoljstvo gradjana.To je najbitnije, jer da nema tih gradjana  ne bi postojala ni naša firma.

Na drugom mestu je interes firme i sve što se radi  mora da bude u interesu firme. Takodje i radnici moraju da budu zadovoljni jer je to bitno da prva dva uslova budu ispunjena. Tek na kraju sam ja, što je, mislim retkost, jer je u mnogim firmama sasvim obrnuto. Saradnici jesu malo iznenadjeni ovakvim mojim radom, ali verujte rezultata ima jer nema rasipanja  i na taj način ispunjavamo mnogo više naših obaveza. Na kraju svakog dana se vodi zapisnik o tim parama koje odlaze iz firme gde se takodje svi potpisujemo. Pod ovakvim uslovima radimo odlično iako imamo obavezu vraćanja kredita JP „Toplana“ Bor. Obaveze ispunjavamo na vreme i stekli smo poverenje i mislim da smo možda jedno od najuspešnijih preduzeća. Takodje formirao sam komisiju na nivou svih javnih preduzeca iz Bora. Rukovodioci svih ovih preduzeća medjusobno saradjuju  i razrešena su sva sporna pitanja. Nema više sumnje kako kome ide novac i da slučajno njihov novac nije potrošen za nešto drugo kako bi mogli  da projektuju svoje poteze na dalje. Na isti način je formirana i komisija za pravna pitanja, jer dosta toga pravnici sami izmedju sebe mogu da reše i tako smo smanjili ostale nepotrebne troškove sudjenja, a sve to zbog rešavanja problema u inetresu gradjana.

Bor-grad INFO: Ko je Obrenko Petrovic – karatista ili direktor?

Na prvom mestu je posao naravno. Ja sam diplomirani mašinski inženjer sa velikim radnim iskustvom. Počeo sam 1984. godine, u FOD-u u projektnom birou. Nakon toga sam došao u Termoelektranu, gde sam radio kao inženjer toplifikacije. Kasnije sam u istoj firmi bio rukovodilac mašinskog održavanja. Takodje, bio sam na ispomoći u Sportskom centru  na tekucem investicionom održavanju. Kasnije sam ponovo u Termoelektrani bio rukovodilac toplifikacije. Nekoliko meseci sam bio i rukovodioc proizvodnje u tada vec osnovanoj Toplani. Izmedju ostalog bio sam, dve i po godine u predsednik UO u FOD-u  i evo sada na mestu direktora javnog stambenog preduzeća.
Što se tiče karatea, to je za posle podne kao dopunska delatnost. Trideset godina sam trener karatea. Sa takmičarima imam izuzetne rezulate. Oko pet i po hiljada, što dece što odraslih, je prošlo kroz taj takmičarski i rekreativni period. Trenutno vodim Agenciju „Sport“ koja se nalazi u NGC ovde u Boru, i objedinjuje više sportova. Karate, Kapoeru, Kung-fu, Pilates, Aerobik, Stoni tenis. Pored ovih obaveza u Boru, trener sam karate kluba „Negotin“, koji takodje ima dosta uspeha i  članova,  već sedam i po godina. Interesenatn podatak je to da sam preko 750 puta putovao za Negotin.  Imamo i jednu teretanu i sve je to posvecćno uglavnom deci a osnovni cilj je da se deca odvedu sa ulice i posvete se zdravom životu kako bi jednog dana ovom društvu dali svoj doprinos.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Obrenko Petrović – karatista ili direktor?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.