„Guliver“ – turistička arakcija Muzeja u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Kamion „Euklid“ američke proizvodnje, popularno nazvan „Guliver“ trenutno je najupečatljiviji eksponat u Park muzeju, koji se nalazi na otvorenom u centru Bora.
Ovaj muzej, jedinstven u Srbiji, otvoren je 1997. godine radi očuvanja reprezentativnih predmeta tehničke kulture.
Na prostoru od 4,5 hektara postavljena su 23 eksponata, a od 2007. godine u Park muzeju nalazi se najveći i najreprezentativniji eksponat – američki kamion „Euklid“.

Borani ga popularno zovu „Guliver“, aludirajući na njegovu dužinu od 12,7 i visinu od 11,7 metara. Popularni „Guliver“ je bio aktivan do 2003. godine, a sada je našao svoje mesto u borskom Muzeju.
Park muzej sa jedinstvenim sadržajem, koji odražava specifičnost Bora i borske privrede, pokazuje bogatstvo – od rude do najvećih i najboljih mašina i opreme u rudarstvu.
U muzejski kompleks ulazi se kroz rekonstruisanu jamsku podgradu i nailazi na bušilicu, utovarivač i vagonet, a u neposrednoj blizini su jamska lokomotiva i vagon za prevoz rudara do udaljenih mesta u rudničkim oknima, kao i utovarivač novije generacije.
BrojkeOvaj kamion damper, koji je u radu na površinskom kopu u Boru bio dvadesetak godina, prazan je težak 105 tona, nosivost mu je 103 tone, a u rezervoar može da stane 3.400 litara goriva i 680 litara ulja.

Tanjug | Blic 05. 06. 2011

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.