Danas je Spasovdan

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Slava grada Beograda Spasovdan biće obeležena liturgijom i litijom koju će ulicama glavnog grada predvoditi srpski patrijarh Irinej. Beograd obeležavanjem Spasovdana čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.
Srpski patrijarh Irinej predvodiće liturgiju i litiju povodom slave grada Beograda Spasovdana, najavljeno je u Gradskoj upravi.
Obeležavanje gradske slave počeće u devet časova liturgijom u Hramu svetog Vaznesenja koju će služiti patrijarh Irinej.

Posle liturgije, litija će krenuti ulicama grada na čelu sa osveštanim Časnim krstom koji će biti poklonjen manastiru u slavonskom selu Kućance, rodnom mestu pokojnog patrijarha Pavla.
Litija će iz Knez Mihailove ulice skrenuti u Parisku ulicu, u kojoj će se zaustaviti ispred Saborne crkve, zatim će se kretati ulicom Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije i Dobrinjskom.
Kako je najavljeno, proslava slave glavnog grada biće okončana Spasovdanskim duhovnim koncertom u Ruskom domu, na kome će učestvovati Dečji hor Vaznesenjske crkve, Duhovna lira i drugi.
Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Uskrsa, a 10 dana pre Duhova, i uvek je u četvrtak.
Praznik je sećanje na dan kada se Isus Hristos na 40. dan posle uskrsnuća poslednji put javio svojim učenicima – dvanaestorici apostola i uzneo na nebo, i „seo s desne strane Boga“.
Spasovdan je krsna slava Beograda, koji time čuva spomen na taj dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a verski praznik za gradsku slavu.
Kao slava Beograda obnovljen je 1993. godine kada je ulicama u centru grada prošla litija prvi put posle 46 godina. Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u porti Vaznesenske crkve, koja je i građena kao gradski hram.
Na Spasovdan 1349. godine obnarodovan je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, Dušanov zakonik. On je dopunjen 1354, takođe na Spasovdan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.