Godišnji prihod od 250 miliona dolara ulaznica za tender

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Raspisan tender za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda 31. oktobar

Beograd – Učesnici na novom tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koji je juče raspisan, suočiće se sa strožim pravilima igre nego na prethodnom tenderu. Osim što je početna cena viša za 80 miliona dolara, novi tender uvodi kategoriju prihvatljivog učesnika, što znači da će tendersku dokumentaciju i ugovor o čuvanju poverljivih podataka, moći da dobiju samo kompanije koje privatizacionom savetniku dostave dokaze da se najmanje dve godine bave proizvodnjom, preradom ili trgovinom bakrom, odnosno obojenim metalima. Od učesnika se, takođe, očekuje godišnji prihod od najmanje 250 miliona dolara ili, ukoliko je reč o fondovima, da upravljaju imovinom vrednom najmanje 600 miliona dolara.

– Želeli smo da izbegnemo problem sa kojim smo se suočili na prethodnom tenderu, kada je dokumentaciju otkupilo više od dvadeset kompanija. Svi potencijalni kupci imali su pravo uvida u dokumentaciju, i trebalo je obezbediti termine za sve zainteresovane, što je stvorilo nepotrebnu gužvu. Takođe, prilikom otvaranja ponuda morali smo prvo da utvrđujemo da li učesnici ispunjavaju uslove, da li su predali svu dokumentaciju i da li su to verifikovali nadležni organi, što je usporilo proces odlučivanja o najboljoj ponudi. I licitaciona garancija koju učesnici moraju da obezbede, ovoga puta povećana je sa tri na deset miliona dolara, što sve zajedno doprinosi ozbiljnosti procesa i garantuje da će se u trku za RTB Bor uključiti kvalitetni igrači – izjavio je za Danas Vladan Poznanić, predstavnik revizorske kuće Dilojt, koja je kao privatizacioni savetnik bila zadužena za ekonomski aspekt privatizacije.
Kao što je i najavljeno, početna cena za prenos eksploatacionih prava i imovinu Topionice i rudnika u Boru i Majdanpeku uvećana je i sada iznosi 340 miliona dolara, a utrostučena je i vrednost osnovih investicija. Od kupca se očekuje da uloži minimum 180 miliona dolara. Od 14. septembra do 5. oktobra zainteresovane kompanije moći će da podnesu zahtev za učešće na tenderu, a ukoliko steknu status prihvatljivog učesnika, krajnji rok za dostavljanje konačne i obavezujuće ponude je 31. oktobar.
Da podsetimo, u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor nalazi se veliki broj preduzeća čiju sirovinsku bazu predstavlja bakar, ili su iz delatnosti društvenog standarda. Međutim, na tenderu za privatizaciju nalazi se samo takozvana linija bakra, odnosno imovina površinskih i podzemnih kopova u Boru i Majdanpeku, kao i Topionice sa rafinacijom. Novi vlasnik će morati da formira novu firmu u koju će preneti eksploataciona prava, dok će stara preduzeća od postignute cene moći da isplate dugovanja koja se u ovom momentu procenjuju na oko 500 miliona dolara, a najveći poverilac je država.

M. N. S. / DANAS 01.septembar.2007

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.