Startna pozicija popravljena za 80 miliona dolara

0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Danas novi tender za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor

Beograd – Danas će biti raspisan novi tender za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, i uslovi tendera biće objavljeni i na sajtu Agencije za privatizaciju. Prema izjavi Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, početna cena za RTB Bor biće 340 miliona dolara, što je za 80 miliona dolara više u odnosu na prethodnu ponudu. I obaveze potencijalnog kupca su trostruko veće. Od novog vlasnika se očekuje da investira najmanje 180 miliona dolara, a veći deo novca biće uložen u izgradnju nove topionice koja ispunjava ekološke standarde, čime bi se rešio najveći problem proizvodnje u Borskom basenu. Menadžment RTB, međutim, zahteva da se tokom pregovora sa prvorangiranom kompanijom insistira na minimumu od 250 miliona dolara za investicije, koliko je prema njihovim procenama neophodno za potpunu obnovu mehanizacije i postrojenja. Rukovodstvo je zahtevalo i oštrije uslove za firme koje se javljaju na tender, kako bi se eliminisali neozbiljni kupci. Jedan od tih uslova je i da depozit za učešće umesto tri miliona dolara bude podignut na deset miliona dolara. Menadžment je predložio i da vlada prilikom pregovora od novog vlasnika zahteva i preuzimanje oko 200 radnika iz preduzeća koja su u sastavu RTB Bor, ali se ne prodaju na tenderu, jer nisu direktno vezana za tzv. liniju bakra. Već danas će se znati šta je od tih zahteva prihvaćeno, ali i to da li će se, za razliku od prethodnog tendera, ovoga puta bodovati i investicioni program i drugi uslovi koje kupac ponudi.
Sudeći prema dosadašnjim informacijama, za kupovinu RTB Bor zainteresovana je kompanija SMR koja posluje u sastavu privatnog investicionog fonda Bejzik element. Vlasnik tog fonda je ruski milijarder Oleg Deripaska, koji je, inače, u bliskim odnosima sa Kremljom. Direktor SMR Džesi Kauli doputovao je pre desetak dana u Beograd kako bi se susreo sa grupom novinara i predstavio planove te kompanije u privatizaciji RTB.
– Spremni smo na velike investicije kojima ćemo obezbediti modernu proizvodnju i zaštititi životnu sredinu. To je dugoročan biznis u koji upravo sada treba ulagati, jer bakar nikada nije bio skuplji na svetskoj pijaci. Zbog toga će novac brže početi da se vraća i investicija će biti isplativija. Mislim da će i nova istraživanja koja želimo da pokrenemo, pokazati da u tom basenu nisu eksploatisana sva nalazišta, a to znači da neće biti problema sa viškom radne snage, naprotiv, predviđam da će vrlo brzo biti potrebni i novi radnici – rekao je Kauli za Danas i dodao da očekuje da tenderska procedura bude okončana do kraja godine.
I predsednik kiparske kompanije Ist point, Zoran Drakulić najavio je učešće na tenderu, ali nije precizirao da li će i ovoga puta nastupiti u konzorcijumu sa londonskim fondom ORN. On je naglasio i da će Rusi, ukoliko žele da pobede, za RTB Bor morati da plate najmanje milijardu dolara.
Da podsetimo, prvi tender za privatizaciju RTB Bor raspisan je u septembru prošle godine, a početna cena bila je 267 miliona dolara. Ugovor sa prvoplasiranim rumunskim Kupromom, koji je tada ponudio 400 miliona dolara, raskinut je jer ta firma nije uspela da obezbedi sredstva za prvu uplatu. Vlada je najavila da će se pregovori nastaviti sa drugoplasiranim Ist pointom, čija ponuda je bila 340 miliona dolara. Verovatno bi posao bio sklopljen, da se vladi Srbije ubrzo nije obratio Bejzik element, koji je bio trećeplasirana firma na tenderu. Ta kompanija je istakla da očekuje novi tender i da je zainteresovana da učestvuje na njemu.

M. N. Stevanović/Danas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.