Dva favorita

0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

Na ponovljenom tenderu za kupovinu RTB „Bor“ boriće se ruski „Bazni element“ Olega Deripaske i „Ist point“ Zorana Drakulića

BEOGRAD – Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je drugi tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Međunarodni javni poziv za prodaju RTB „Bor“ objavljen je juče u listu Politika i britanskom dnevniku Fajnenšel tajms.
Konačna pisana ponuda za preuzimanje imovine mora da bude dostavljena do 31. oktobra u 17 časova po beogradskom vremenu, a licitaciona garancija, preduslov za razmatranje ponuda, iznosi 10 miliona dolara. Minimalna cena za RTB „Bor“ je, kao što je najavljeno, 340 miliona dolara, za 80 miliona više nego na prethodnom tenderu, uz investicioni program od najmanje 180 miliona dolara i poštovanje minimalnog socijalnog programa.

Dva zasada najveća konkurenta za vlasništvo nad RTB sigurno su ruski „Bazni element“ i „Ist point“ Zorana Drakulića. Rusi su čak izjavili da uopšte nije bitno o kolikim je investicijama reč, jer oni hoće da ulažu u proizvodnju i preradu bakra i da ostvaruju profit kao i u ostalim delovima kompanije, čija vrednost premašuje 14 milijardi dolara.

– Mi se dosledno pridržavamo standarda Svetske i Evropske banke za obnovu i razvoj. Zaštita životne sredine je u prvom planu. Spremni smo da dugoročno ulažemo u region i kompanije od nacionalnog značaja – poručili su iz „Baznog elementa“.

I drugi konkurent, „Ist point“, po svemu sudeći, neće se tako lako odreći RTB, koji mu je od ključnog interesa kako bi se obezbedile sirovine za fabrike prerade bakra u Zaječaru i Sevojnu. Kapaciteti ovih industrija s kupovinom još nekih preradnih pogona u Srbiji nisu mali i sigurno bi progutali celu proizvodnju katodnog bakra od 60.000 do 80.000 tona godišnje.

I zaposleni u RTB s nestrpljenjem čekaju novog vlasnika. Sindikati rudnika sa jamskom eksploatacijom su se dogovorili o zajedničkom nastupu u procesu privatizacije. Zahtevaće obavezne akcije za zaposlene i penzionere, kao i 400 evra otpremnine za tehnološke viškove. Međutim u dva najveća reprezentativna sindikata u RTB „Bor“ nema jedinstva. Dok je Sindikat Nezavisnost našao zajednički jezik s Vladom, Samostalni se buni.

VLADA DA SMENI CONIĆA

Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB, kaže da će tražiti smenu v.d. generalnog direktora Miodraga Conića.
– Tražimo od Vlade Srbije da smeni v.d. generalnog direktora RTB Miodraga Conića zato što je potpisao prodaju kompanije rumunskom „Kupromu“ iako je znao da to nije odgovarajuća firma za RTB. On nije uspeo da proda kompaniju na prvom tenderu i više nema šta da traži u ponovljenoj privatizaciji. Ukoliko Vlada ne prihvati naše predloge, od 10. septembra izlazimo pred zgradu direkcije Basena i protestujemo dok Conić i njegov zamenik Milan Dejanovski ne podnesu ostavke – izjavio je Aleksić.

TREĆI U SVETU

Najozbiljnija ponuda za kupovinu RTB nesumnjivo je ona ruskog „Baznog elementa“, koji zapošljava 290.000 radnika, a njegove kompanije su ne samo u Rusiji i Evropi nego i u Africi, Australiji i Latinskoj Americi. Članovi grupe su „Rusal“, treća na svetu kompanija u produkciji aluminijuma, potom „Euro-Sib energo“ u proizvodnji struje, „GAZ grupa“… Predsednik Upravnog odbora je ruski biznismen Oleg Deripaska.

Rudolf Navijalić, predsednik sindikata Nezavisnost RTB, kaže da su se sindikati s ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem dogovorili da neće biti otpuštanja radnika.

– Zadržaće se isti model prodaje 100 odsto osnovne imovine. Krajnji rok za otkup tenderske dokumentacije je 5. oktobar, ponude će se primati do 31. oktobra, a rang-lista učesnika na tenderu biće objavljena 26. novembra. Budući vlasnik izgradiće u što kraćem roku novu topionicu i obavezati se da stalno ulaže u zaštitu životne sredine. Depozit za učešće na tenderu povećan je sa tri na deset miliona dolara. Ukoliko se postigne veća prodajna cena od visine obaveza, razlika će biti usmerena za akcije radnicima. Ne treba zaboraviti da se dospele obaveze procenjuju na sumu između 600 i 700 miliona evra. Deo novca iz depozita, ukoliko tender propadne, biće uplaćen RTB – kaže Navijalić.

U Samostalnom sindikatu ne prihvataju stoodstotnu prodaju, zahtevaju obavezne akcije svim zaposlenima i penzionerima i bolji socijalni program. Oni su u znak protesta napustili sastanak s ministrom Dinkićem i vratili se u Bor.

(M. L. – SINA)

objavljije KURIR 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.