I deca u Srbiji dobiće vakcinu protiv raka!

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Humani Papiloma Virusa (HPV), uzročnik je raka materice i ostalih genitalnih organa. Do kraja 2017. godine u Srbiju stižu vakcije.

„HP virus je jedan od osnovnih uzročnika raka grlića materice i penisa”, ističe prof. dr Vladimir Kovčin

U Ministarstvu zdravlja čvrsto obećavaju da će vrlo brzo početi nabavka i primena te vakcine.

Nadležni navode da je shodno nedavno usvojenim Pravilnikom predviđena nabavka i primena vakcine u drugoj polovini ove godine. Cepivo će biti obezbeđeno za svu decu. Vakcina nije obavezna ali se preporučuje i deci se daje na dobrovoljnoj bazi.

Ginekolozi upozoravaju  da su nedavna ispitivanja pokazala da je čak 70 odsto populacije zaraženo HP virusom, kao i da vlada prava epidemija.

U izjavi za „Alo“ onkolog prof. dr Vladimir Kovčin, rekao je:

„Definitivno je jasno da HP virus je jedan od osnovnih uzročnika maligniteta genitalnih organa, recimo grlića materice i penisa. Ukoliko je vakcina dobro napravljena od dovoljnog broja sojeva tog virusa, koji su izazivači tih bolesti, ima smisla vakcinisati deci. Kao što znamo mnoge vakcine su iskorenile teške zarazne bolesti kao što su tuberkuloza, velike boginje i druge. Teoretski, slično bi trebalo da se desi i sa karcinomom grlića materice, ukoliko je virus jedini uzročnik te vrste raka. Sigurno da će vakcina smanjiti učestalost pojave bolesti. Da li će to tako biti, ostaje da se vidi na osnovu rezultata epidemioloških studija koje će morati da se rade u vezi sa primenom te vakcine. Da bi to sve zaživelo potrebno je da prođe barem 10 godina kako bismo videli prve rezultate“ – objašnjava on.

Najbolja prevencija

Vakcina protiv HP virusa stigla je prošle godine u Srbiju i to 2.000 doza. Prema objavljenim podacima, stigla u Braničevski, Severno-banatski i Šumadijski okrug, ali i u četiri beogradske opštine Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac. U svetu se to cepivo primenjuje oko 10 godina, a preporučuje se da se primi u što ranijem uzrastu, a najbolje pre prvog seksualnog odnosa.

Poražavajuća je činjenica da je Srbija druga po smrtnosti u Evropi od karcinoma, dok je situacija u Boru na nezavidnom položaju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.