Srbija druga u Evropi po smrtnosti od kancera

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

Prema podacima Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

„Najzastupljeniji su rak pluća, debelog creva, dojke i karcinom grlića materice. Mogu se sprečiti promenom načina života, na primer rak pluća se sprečava eliminacijom duvanskog dima“, rekla je dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i naglasila da je broj obolelih i umrlih pacijenata od karcinoma u Srbiji u porastu.

Od 1990. godine, od kada Služba onkologije u Boru beleži novoobolele od malignih bolesti u ovoj opštini, njihov broj se stalno povećava.

Tokom poslednje decenije, broj novoobolelih od karcinoma kreće se od 187 do 234 pacijenta godišnje! U tom periodu beleže se dva “pika” u obolevanju – 2009. godine kada su registrovana 234 novoobolela i 2012. kada ih je bilo 232.

Na osnovu podataka iz Populacionog registra za maligne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u periodu od 1970. do 2015. godine, u Beogradu je evidentirano 198.817 osoba obolelih od malignih bolesti. Incidencija i prevalencija oboljevanja pokazuju trend porasta.

  • Incidencija je bila najveća 2014. godine 750,6/100.000 stanovnika.
  • Prevalencija u 2015. godini je iznosila 3.920/100.000 stanovnika.

Deset najčešćih dijagnoza malignih bolesti kod osoba muškog pola su bile: zloćudni tumor dušnika i pluća, kože, prostate, mokraćne bešike, debelog creva, zadnjeg creva, želuca, grkljana, gušterače, bez označene lokalizacije. Kod osoba ženskog pola među deset najčešćih dijagnoza malignih bolesti bile su: zloćudni tumor dojke, kože, grlića materice, dušnika i pluća, debelog creva, tela materice, jajnika, zadnjeg creva, mokraćne bešike ,želuca.

Onkolog Opšte bolnice u Boru, dr Svetlana Dimitriev, nedavno je za novosti izjavila  da su naučna istraživanja nedvosmisleno potvrdila negativan uticaj aerozagađenja na zdravlje, ali da se za porast broja novoobolelih od raka u opštini Bor, u obzir moraju uzeti i posledice bombardovanja 1999. godine, pušenje, stres sa kojim se stanovništvo suočava poslednje dve i po decenije, kao i uticaj sumnjivog kvaliteta hrane i pića u vremenu ozbiljne ekonomske osiromašenosti stanovništva.

Mapa se na sajtu nalazi količina radijacije u određenim gradovima.

Svetska zdravstvena organizacija svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a prošle godine započeta je trogodišnja kampanja pod sloganom „Mi možemo, ja mogu” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%