Prvi po duševnim poremećajima

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Najveći broj sprečenih za rad, po dijagnozi duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, u prva tri meseca ove godine, prema evidenciji RFZO, registrovan je u Boru (11,1 odsto), Nišu (10,1) i Zaječaru (8,1), dok zbog njih ispod proseka, koji je za Srbiju 6,1 odsto “boluju” zaposleni u Valjevu (3,1 odsto), Novom Pazaru (3,3) i Prokuplju (3,8).

Skoro svaki deseti zaposleni u Srbiji koji je u prva tri meseca ove godine odsustvovao sa posla duže od 30 dana na bolovanju je bio zbog tumora!

Po ovoj crnoj statistici na prvom mestu je Valjevo. Na teritoriji ove filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) čak 15,4 odsto svih koji su bili na bolovanju izostalo je sa posla zbog tumora, dok je u ostatku Srbije prosek 11,1 odsto. Iznad proseka po oboljevanju i bolovanju zbog tumora su i stanovnici Novog Pazara, Pirota, Prokuplja, Kruševca i Zrenjanina!

U Požarevcu, Užicu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici i Boru bolovanje zbog tumora koristio je manji broj osiguranika: između 8,8 i 9,6 odsto ukupnog broja onih koji su išli na bolovanje.

Analiza dijagnoza zbog kojih se odustvuje sa posla duže od 30 dana pokazuje da su stanovnicima Smedereva, Požarevca, Bora, Kraljeva i Kruševca najslabija tačka krvni sudovi. Oni, naime, prednjače po odsustvovanju sa posla zbog bolesti krvotoka, dok su ove bolesti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Prokuplja, Šapca, Sombora i Novog Pazara u manje od prosečnih 7,1 odsto u Srbiji, razlog odsustva sa posla.

Najviše beba, ako se pogleda učestalost odsustva sa posla zbog trudnoće, biće ove godine u Kosovskoj Mitrovici, Leskovcu, Prokuplju, Valjevu, Požarevcu, Beogradu, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Čačku, Kragujevcu i Šapcu. Na teritoriji ovih filijala RFZO privremena sprečenost za rad zbog trudnoće, porođaja ili babinja veća je od prosečnih 23,5 odsto u Srbiji.

U Filijali Kosovska Mitrovica čak 48,2 odsto svih koji su koristili bolovanje su trudnice. Na teritoriji Leskovca – 34,7 odsto. Rode će, nažalost, ređe sletati u Kikindu, Zaječar, Smederevo i Novi Pazar, jer je tamo tek 12 do 14 odsto “bolovanja” zbog trudnoće.

Izvor: Novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Prvi po duševnim poremećajima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.