Bor, ipak, ućario

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

DVE propale privatizacije i raskid kupoprodajnog i ugovora o prenosu prava na eksploataciju sa rumunskim „Kuprumom“ i austrijskim „A-tekom“ ipak će, koliko-toliko, pomoći poslovanju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“!
– Od rumunskog „Kuproma“ smo naplatili tri miliona, a od austrijskog „A-teka“ 10 miliona dolara, na ime licitacione garancije za učešće na tenderu za privatizaciju RTB – ukazuje Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije. – Uz tih 13 miliona dolara, za kupovinu najneophodnije rudarske mehanizacije, neophodne da rudokopi u Boru i Majdanpeku ne bi prestali da rade, investiraćemo i dodatnih sedam miliona američkih novčanica.
Podsetimo, poslovodstvo RTB „Bor“ pre izvesnog vremena je objavilo oglas za prikupljanje najpovoljnijih ponuda za kupovinu šest teških kamiona „dampera“ za prevoz rude, nosivosti veće od 130 tona, i po dva buldožera i grejdera, ali tada nije bilo poznato odakle će se obezbediti novac za kupovinu te mehanizacije.

Saša Dragin, ministar ekologije, ponovio je u četvrtak da ruskom SMR, delu moskovskog „Baznog elementa“, koji je posle raskida ugovora sa „A-tekom“, kao drugoplasirana kompanija pozvan na pregovore o prodaji RTB, neće biti omogućene olakšice koje su tražili kroz predlog izmene i dopune kupoprodajnog i ugovora o prenosu prava na eksploataciju.

– Nikada nećemo odustati od zahteva da novi vlasnik RTB, ma ko bio, investira u ekologiju 180 miliona dolara i da izgradi novu topionicu, koja će raditi po najvišim standardima iz oblasti zaštite životne sredine. Ako Rusi to ne prihvate, što se tiče Ministarstva ekologije ova priča o prodaji RTB biće završena, i onda se jedino može očekivati raspisivanje novog tendera za prodaju borske kompanije – ističe Dragin.

RASPODELA NOVCA
PO Đelićevim rečima, nakon parlamentarnih izbora, novi saziv Narodne skupštine Srbije odmah će ratifikovati kredit Svetske banke, zahvaljujući kojem će u Bor stići 42,34 miliona dolara.
– Od te sume, 32,34 miliona dolara namenjeno je ekologiji – kazao je Đelić. – Ostatak od 10 miliona dolara, koji se odobrava po IDA uslovima, odnosno bez kamate, sa grejs-periodom od 10 godina i rokom otplate od četvrt veka, dodeljuje se za podsticaj novom zapošljavanju.

LJ. T., 24.04.2008 / Večernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.