Deripaska ne žuri u Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Ukoliko u utorak do ponoći SMR ne dostavi obnovljenu licitacionu garanciju, Agencija za privatizaciju će i drugi tender proglasiti neuspelim

Autor: J. Rabrenović Politika ONLINE/ Ekonomija

[objavljeno: 24/04/2008]

Kompaniji SMR ruskog oligarha Olega Deripaske kao da se nimalo ne žuri da postane vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Zakonski rok za pregovore počeo je da teče još 14. aprila. Međutim, još se niko od zvaničnika ove kompanije nije odazvao pozivu koji je Agencija za privatizaciju formalno poslala još 11. aprila.

Zakonski rok za pregovore je 30 plus 30 dana, pa iako se na prvi pogled čini da ima dovoljno vremena da se dogovore svi elementi kupoprodajnog ugovora, to u slučaju RTB-a zapravo i nije tako. Pogotovo ne u prilici kada je potencijalni kupac ova ruska kompanija, inače drugoplasirana na poslednjem tenderu. U njihovoj ponudi kao da je sve sporno – planirane investicije koje pre svega podrazumevaju novu topionicu, plaćanje, odnosno neplaćanje kupoprodajne cene (jer ne žele nikakve rokove), zaštita životne sredine. Sve ove navode ruska kompanija u sastavu moćnog „Baznog elementa” nije demantovala. To pažljivom pratiocu privatizacionih prilika u vezi sa RTB-om „Bor” nije nimalo čudno, budući da je Deripaska sa svojom ponudom od samo jednog dolara za kupovinu „Bora” učestvovao i na prvom tenderu i da je baš zato, jer nije prihvatio čak ni minimalnu cenu od 266 miliona dolara, bio diskvalifikovan. Džefri Kauli, prvi čovek kompanije SMR, u svakoj prilici je novinarima ponavljao da kupoprodajna cena uopšte nije bitna, jer od nje profitira samo državna kasa, već su važne investicije u proizvodnju, životnu sredinu, region.

U ovom trenutku, međutim, od svih detalja kupoprodajnog ugovora mnogo je važnije da li Rusi uopšte ostaju u igri. Jer, rok važenja licitacione garancije koju su poslali prilikom dostavljanja tenderske ponude na deset miliona dolara, koliko je važilo za sve učesnike na tenderu, ističe 29. aprila u ponoć. Drugim rečima, u utorak posle vaskršnjih praznika, što može da se tumači da Rusi ili čekaju poslednji čas da dostave garanciju, ili da će nedostavljanjem garancije, praktično, saopštiti da ih „Bor” više ne zanima. Rusi se, za sada, zvanično ne odazivaju na pregovore. Ali, u javnosti se pojavljuju izjave da su i dalje u igri. Tom garancijom se praktično potvrđuje da je kupac ozbiljan i da država Srbija ima neku vrstu obezbeđenja ukoliko potencijalni kupac ne ispuni svoje obaveze, kao što je to bilo sa rumunskim „Kupromom”, a nedavno i sa austrijskim „A-tekom”.

Bilo kako bilo, ukoliko u utorak do ponoći SMR ne dostavi obnovljenu licitacionu garanciju, Agencija za privatizaciju će i ovaj drugi tender za prodaju RTB „Bor” proglasiti neuspelim. Prema najavama iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, ukoliko propadne i ovaj tender, država će novog vlasnika za RTB „Bor” tražiti iz trećeg puta, što znači na još jednom tenderu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.