Novi tender za RTB Bor?

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Ruskoj kompaniji SMR danas ističe bankarska garancija za kupovinu borskih rudnika

Autor: M. N. Stevanović / DANAS

Beograd – Bankarska garancija koju je na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor položila kompanija SMR, ističe u ponoć. Uprkos tome, predstavnici te kompanije koja posluje u sastavu sistema Bejzik elelemnts ruskog magnata Olega Deripaske, još nisu odgovorili na poziv za početak pregovora koji je Agencije za privatizaciju uputila pre dve nedelje (posle raskidanja ugovora sa prvoplasiranim austrijskim A-tekom). Procenjuje se da je Deripaska još zainteresovan za borski bakar, utoliko pre što je prošle nedelje ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, u razgovorima sa srpskim vlastima, pominjao i taj tender.

Srljanje u korupciju

– Zbog takvih nedoslednosti u sprovođenju privatizacije stvara se utisak da u Srbiji to nije transparentan proces. To što se nekome možda čini da je „ćar“ zadržati pet ili deset miliona uplaćenih kao garancija za učešće na tenderu ili aukciji, zapravo je mnogo veća šteta, jer pred stranim investitorima domaće institucije gube ugled. Nije dobro rešenje ni ukoliko bude raspisan treći tender za prodaju RTB Bor, jer što vreme više prolazi, veća je neizvesnost. Takođe, utisak je da se među domaćim političarima polako razvija svest da transparentnost nije ni potrebna, što znači da sve više srljamo u korupciju – zaključuje Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

– Ne razumem zbog čega naše vlasti toliko greše u poslovima koje sklapaju sa inostranim partnerima. Ako je na ponovljenom tenderu pobednik, austrijski A-tek, ponudio oko pola milijarde dolara za RTB, ne vidim razlog zbog čega nije bilo više strpljenja da se taj posao privede kraju. Takođe, kada je poništen ugovor sa Kupromom na prvom tenderu, rečeno je da se ne može pregovarati sa drugoplasiranim (reč je o Ist pointu Zorana Drakulića). Na drugom tenderu se, pak, poziva drugoplasirani iako je ponudio 100 miliona dolara nižu cenu i znatno lošije uslove za sklapanje ugovora nego što je to bilo tenderom definisano. I najzad, umesto da proceduru tenderske prodaje vodi Agencija za privatizaciju, u postupak se prvo uključuje Vlada Srbije koja odlučuje da li će se prihvatiti zahtev A-teka za produženje roka, a potom se pitaju i sindikati, tako da se više ne zna ko zapravo donosi odluku – kaže za Danas Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja.
Naš sagovornik ističe i da se ne zna ni sudbina novca koji je A-tek već uplatio. Reč je o deset miliona dolara tenderske garancije i 150 miliona dolara uplaćenih na ime prve rate za imovinu RTB. Kovačević podseća da je odredbama Zakona o privatizaciji regulisano da će, ukoliko se ugovor raskida zbog toga što kupac nije ispunio obaveze, sav uplaćeni novac biti vraćen. „Uprkos tome, A-teku je obećano da će mu prva rata biti vraćena“ kaže Kovačević. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.