Zbog prodaje „RTB“ štrajk glađu

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

BOR – Jednosatni protestni miting u centru Bora protiv privatizacije RTB-a, kome je prisustvovalo više od 5.000 radnika i građana Bora, kao i njihovih kolega i istomišljenika iz Kragujevca, Zaječara, Jagodine, Knjaževca, Majdanpeka, Novog Sada, Sevojna i Užica, završen je zahtevom da Vlada Srbije najkasnije do ponedeljka poništi ugovor o prodaji kombinata rumunskom „Kupromu“. Na mitingu je rečeno da taj ugovor niko od predstavnika radnika nije video i da on treba da bude promenjen. Radnici su, takođe, zatražili da nova revizorska kuća proceni imovinu RTB-a, i da radnici, penzioneri i građani Srbije dobiju akcije od privatizacije najvećeg nacionalnog prirodnog resursa.

Danas je kraj ove vlade i početak odbrane nacionalnih interesa. Ovaj miting treba da bude i kraj dosadašnjih izuzetno loših privatizacija po narod i državu. Današnje okupljanje nema političku pozadinu, niti radnici koji su stigli da iskažu nezadovoljstvo štrajkuju. Niko nije rušilački raspoložen, niti želi bilo kakve nemire i zloupotrebe. Obećan nam je ugovor o prodaji RTB-a na uvid kako bismo upoznali radnike sa sadržinom. Taj dokument nismo dobili. Štaviše, u vladi su nas pitali šta hoćemo. Hoćemo da promenimo detalje ugovora za koje smatramo da su štetni za radnike i državu. Iz RTB-a je u poslednje tri godine otišlo 9.000 radnika, i daljeg otpuštanja zaposlenih ne sme da bude – rekao je, burno pozdravljen, Dragiša Trujkić, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bora.Zvonko Živaljević, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Borskog okruga, rekao je da se radnici u krajnjem slučaju spremaju za radikalne mere.

– Nije tačno da će sindikati zauzeti zgradu „Elektroistoka“ bez jakih razloga. Ostavićemo deo Srbije bez struje jedino ako nas ostave bez RTB-a. Biće to poslednji, očajnički potez. Cilj je da srušimo ugovor, koji nikome u ovoj zemlji ne odgovara. Kada budemo videli da nemamo izlaza, pozvaćemo 40 dobrovoljaca u jamu borskog rudnika i gladovaćemo do smrti. U Boru će, za to vreme, narod izlaziti na ulice i, siguran sam, podržavaće poštenu borbu za opstanak jedinog velikog blaga kojeg ova zemlja ne sme da se odrekne preko noći. Treba nam snažna i odgovorna vlada, a ne ona koja neće radnike da sluša – kaže Živaljević.

Miting je protekao bez incidenta i uz, ne preveliko policijsko obezbeđenje. Organizatori su pozvali prisutne građane da se danas oko podne ponovo okupe na istom mestu i masovno pođu na protest u Majdanpek.

Organizatori su obavestili protestante da je Sanja Ristić-Kovačević iz Ministarstva za prosvetu i sport poslala naređenje direktorima osnovnih i srednjih škola da zabrane učenicima odlazak na miting. U tom dopisu zabrana je važila i za decu iz predškolskih ustanova. Ipak, na mitingu su najgrlatiji bili srednjoškolci i osnovci.

MINISTARSTVO: SAMO DEO UGOVORA NA UVID

Prodaja imovine „Bor“ i prenos eksploatacionih prava obavljeni su na zakonit način, rečeno je Beti u Ministarstvu privrede. Kupac imovine RTB-a je rumunska kompanija „Kuprom“, a eksploataciona prava su preneta firmi „Kuprom internacional“, koja je registrovana u Beogradu. Zakonom o rudarstvu, kako ističu u Ministarstvu privrede, predviđeno je da se samo domaćoj firmi mogu preneti prava na eksploataciju rude, zbog čega je „Kuprom“ 1. novembra osnovao firmu u Beogradu „Kuprom internacional“. U tenderu za prodaju RTB-a nije bilo navedeno da je obavezna registracija firme u Srbiji, ali je taj uslov preciziran u tenderskoj dokumentaciji.
Predstavnicima sindikata RTB-a, u Ministarstvu privrede, dat je na uvid kupoprodajni ugovor, ali samo verzija na engleskom jeziku, koja im je rastumačena, objašnjavaju u Ministarstvu i najavljuju da će sindikalci RTB-a dobiti ugovor u petak. „Nije poželjno da svi detalji tog ugovora budu javni, kao što je deo o socijalnom programu, jer u slučaju da „Kuprom“ u predviđenom roku ne isplati celokupnu cenu od 400 miliona dolara, pregovaraće se sa drugoplasiranim ponuđačem“, ističu u Ministarstvu.

napisao Brana Filipović (Sina) objavio „Glas javnosti“ 22.03.2007

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.