Zakazali oko Bora

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Miodrag Conić, v.d. generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, ocenio je da prethodni, propali tender za privatizaciju najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala nije bio vođen na „dovoljno kvalitetan i transparentan način“.
conic.jpg

– Osim problema koji su se javili kao posledica loše koncipiranog i nedovoljno precizno formulisanog zakona o privatizaciji, nije jasno definisano šta se dešava kada kupac koji pobedi na tenderu i potpiše kupoprodajni ugovor odustane od kupovine, bilo je i slabosti koje su rezultat loše procene konsultanata i Agencije poput odlučivanja ko ispunjava uslove za učešće na tenderu – kazao je Conić. U javnom pozivu je stajalo da učesnik mora imati godišnji prihod ili imovinu od najmanje 40 miliona dolara. Međutim, RTB je, u tom trenutku, imao tri puta veći prihod i šest puta veću vrednost imovine.

Conić je podvukao i da je jedini kriterijum za proglašenje pobednika na tenderu bila ponuđena cena za imovinu borske kompanije.

– Tako su oni koji su ponudili najveće investicije, jednostavno, bili eliminisani, iako znamo da su za povećanje proizvodnje u Basenu i promenu tehnologije neophodne stotine miliona dolara – naglasio je generalni direktor RTB. – Agencija je, takođe, zahtevala da licitaciona garancija za učešće na tenderu bude svega tri miliona dolara i dozvolila da proceduru prođu i budu rangirani i oni ponuđači koji su izvršili izmene i dopune nacrta ugovora suprotne zakonu i štetne za Agenciju za privatizaciju, državu RTB.

NOVI USLOVI
CONIĆ je izrazio očekivanje da novi tender za prodaju RTB, čije je raspisivanje najavljeno za 31. avgust, biti po drugačijim uslovima od prethodnog.
– Ako me jednom prevariš, ti si kriv. Ali, ako me pređeš i drugi put, kriv sam ja – slikovito je objasnio generalni direktor RTB.

Lj.trifunović- VEČERNJE NOVOSTI

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.