Uvredjeni sajmoljupci

0 0
Read Time:4 Minute, 50 Second

privatiz1607

Izvor: e-novine

RTB Bor, Jat, Jat tehnika, pa Azotara, cak i NIS primeri su vizije uspešnosti pre svih ministra ekonomije Mladana Dinkica. Poslednje vreme ovoj postavi prikljucuje se i Beogradski sajam, a i Galenika još uvek ceka na dobru udaju jer je njena privatizacija odložena.

Svima je zajednicko ili neuspeh prilikom tendera, ili neuspeh prilikom privatizovanja, jer ko još iskreno može reci da je prodaja NIS-a bila veliki uspeh. To medutim nije pokolebalo ministra da cvrstim stopama bez podavrnutih nogavica zagazi u proces podržavljenja što se posebno odnosi na RTB Bor i Jat koje je ista država i upropastila, a sada je na dobrom putu da slicno uradi i sa Beogradskim sajmom.

SMEŠNA PONUDA: Ponuda od 1,835 miliona evra za kupovinu 70 odsto kapitala i plus investicioni program od 35 miliona evra shvacena je kao uvreda. To su utvrdili i u Agenciji za privatizaciju, sam Andelko Trpkovic nije baš bio raspoložen za pricu, a naravno slatko se nasmejao i gradonacelnik Dragan Ðilas koji je sa prezirom oduvao ponudu rekavši da je em uvredljiva, em ponižavajuca.

„Mislim da je krajnje vreme da ljudi koji žele da investiraju u Beograd shvate da mi znamo da nemamo puno para i da je kriza, da smo siromašni, ali nismo toliko siromašni da prodajemo ono što puno vredi u bescenje da bi neko od toga pravio ekstremni profit”, naglasio je gradonacelnik i dodao da tenderska komisija ne mora da ceka zakonski rok od mesec dana da bi donela odluku o poništavanju tendera, jer „može i ranije da završi ovu pricu”.

Jeste, može se postaviti pitanje ko je zadužen za prodaju – gradonacelnik ili Agencija za privatizaciju ali u ovom slucaju to mu se svodi na isto.

Politika prenosi reakciju Radomira Živanovica, vlasnika Verana koji kaže da je Beogradski sajam bio ponuden celom svetu i niko ga osim Verana i Riminija nije hteo. „Ne da niko nije želeo da ponudi nijedan evro, vec investitori uopšte nisu razmišljali o kupovini ovog preduzeca“.

Na opasku da je ponuda konzorcijuma uvredljiva Živanovic je dodao da nema nameru da se izvinjava zbog toga što je zajedno sa partnerom iz Italije ponudio 1,8 miliona evra za preuzimanje 70 odsto kapitala, jer ne misli da je njegova ponuda nepristojna.

„Ovo je jedina i ozbiljna ponuda, a nepristojne su izjave da je ovo što nudimo uvredljivo. Ubeden sam da ce se sve ovo dobro završiti u pregovorima sa Agencijom za privatizaciju. Zašto svi odmah napadaju paušalno ocenjujuci da je ponuda nepristojna. Na osnovu cega to tvrde, pitam se. Pa, ne pravi se posao na osnovu osecaja, vec na bazi biznis-plana koji nedvosmisleno kaže da je to optimalno. Zašto se neko ne zapita zbog cega niko osim nas nije dostavio ponudu. Mora da postoji nešto, neki uzrok zašto Sajam niko nije hteo. Kad su videli obavezne investicije, svi su digli ruke. Neka kriticari uzmu digitron u ruke i sve ce im biti jasno. Posao se pravi na osnovu buduce zarade“, kaže Živanic za Politiku.

Dodao je i da price o velikom profitu ove ustanove ne piju vodu, jer Beogradski sajam ne zaraduje zato što se bavi sajamskom delatnošcu, vec profit ovom preduzecu donosi „buvljak”.

„Nama je bitno da pravimo profit na sajamskoj delatnosti. Kad se tezge sa Sajma sklone, taj profit o kome se prica ce nestati. Mi smo našli formulu kako da od sajamskih delatnosti profitiramo i mi kao vlasnici, ali Beograd i Srbija. Jedino tako ce Sajam biti beogradski“, smatra Živanic. On državnim zvanicnicima koji ga optužuju da je dao nepristojnu ponudu porucuje da je suma od 1,8 miliona evra i neka vrsta poruke nad kojom bi trebalo da se zamisle.

„Ne dajemo mi za Sajam samo 1,8 miliona, vec 36,835 miliona evra, ali i znanje koje donosi konzorcijum. Setite se samo šta se desilo sa RTB „Bor” ili sa „Jatom”. Bilo je i ranije slucajeva da smo mi neke ponude odbacili kao nepristojne, a onda se pokajali. Nemojte da i Beogradski sajam ostane niciji. Srbiji je potreban svaki dinar ulaganja“, kaže Živanic i dodaje da ako je država sposobna da ulaže u ovo preduzece, da ga vodi i ostvaruje profit onda neka ga ostavi gradu. „Ali bojim se da ce Sajam ostati niciji.”

I predsednik Sajma Rimini Lorenco Kanjoni naglasio je da ponudom nisu imali nameru da provociraju i vredaju: „Normalno je da se u pregovorima krene od predloga koji se smatraju dalekim. Iako je pocetna ponuda koju smo podneli niska, želimo da razjasnimo da nismo imali za cilj da uvredimo. Posebno ocekujemo odgovore u vezi sa aktuelnim preprekama koji se ticu Beogradskog sajma, a koje u suštini menjaju njegovu vrednost“.

PODRŽAVICEMO GA: Dinkic je bio brz, a njegova racunaljka je pokazala da ce biti zadovoljni ako konzorcijum ponudi 40 miliona evra i da zadrži spomenute investicije od 35 miliona. „Mi smo imali konsultacije sa tenderskom komisijom i sasvim sigurno je neprihvatljiva ponuda (konzorcijuma) koja je ispod dva miliona evra. Prema onome što sam cuo od komisije, oni ce tražiti povecanje ponude na 40 miliona evra i da budu zadržane investicije od 35 miliona evra”. Naglasio je da ce ako konzorcijum to ne prihvati, tender biti poništen, a sajam nece ostati društveno vlasništvo vec ce biti podržavljen.

Kapital Beogradskog sajma procenjen je na 20,5 miliona evra, a ocekivalo se da ponudena cena bude približna tom iznosu. Prema uslovima tendera, kupac ce morati da nastavi sajamsku aktivnost 10 godina i da uloži najmanje 35 miliona evra, ali i ovog puta, kao i u dosadašnjim privatizacijama, uz preduzece im se nudi i veoma atraktivno zemljište na kome ce, prema urbanistickom planu, moci da se grade i komercijalni i prateci sadržaji.

Agencija je navela da ce u saradnji sa savetnikom, u roku od najviše 30 dana od dana otvaranja ponude, oceniti ponudu konzorcijuma i predstaviti je clanovima Tenderske komisije na drugoj narednoj sednici.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Uvredjeni sajmoljupci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.