Umetnost i sponzorstvo

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

predavac2608

Autor:  Nena

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, organizovao je otvorenu tribinu profesora Milene Dragićević- Šešić, na temu  „Sponzorstvo i donatorstvo u Srbiji danas“.  Predavač na na fakultetu dramskih umetnosti,  potrudio se da na što pristupačniji i razumljiviji način objasni samu suštinu.

Motivi za bavljenje sponzorstvom ogledaju se rekal je profesorka Dragićević-Šašić u 4 etape:  društvena odgovornost, tržišna motivacija, popravak imidza kao i lični interes vlasnika tj. Vrhunskih menadzera.

Oblici sponzorstva i donatorsta mogu biti raznovrsni ali se mecenatstvo izdvaja kao pojedinačno jer predstavlja individualno usmeravanje ka umetniku pojedincu  ili neprofitnoj instituciji. Pojedini sponzori ništa ne traže za uzvrat jer postoje i ustanove koje će prilaskom samoj kulturi na originalan način što bolje predstaviti i sebe. Reklama koja glasi : „ Mi se reklamiramo u umetnosti “, a kojom se reklamira jedna od vodećih svetskih banki , već dovoljno sama govori za sebe. Ovaj vid sponzorstva predstavlja tržišnu motivaciju.

Najtužnije je što pojedine velike firme od kojih se ne zahteva veliki količina novca za pretakanje u kulturu, ima velika finansiska sredstva ali ih zapravo ne interesuje sama kultura. Potpuni nedostatak ličnog interesovanja prema kulturi je tužna slika pojedinica, jer sam čovek svojim volonterskom radom usmerenim ka kulturi predstavlja sponzora kao pojedinca.

Sredina u kojoj živimo, jako nizak standard i okruženje ljudima sa malim interesovanjima, dovodo do toga, da jako stručni, vredni i pametni ljudi svakodnevno napustaju našu zemlju u potrazi za zemljom u kojoj će moći da pokažu svoje kvalitete.

Profesor Milena Dragićević Šešić apeluje na ljude da se okrenu kulturi i značajnim svarima vezanim za umetnost, jer ako polako počnemo da shvatamo njenu pravu vrednost, sama umetnost može jako brzo procvetati u Srbiji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.