Umesto gostiju u apartmanima sneg

0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

Bor, 24.02.2009. IZVOR: GLAS JAVNOSTI, Autor: Brana Filipović

Ambiciozno zamišljeni grad-hotel u okviru Turističkog naselja „Jelen – Hajat“, smešten na 1.030 metara nadmorske visine na planini Crni vrh, na samoj međi opštine Bor i Žagubica, dočekao je još jednu zimu avetinjski pust.

I tako je evo već devetu zimu, jer je gradnja projekta stopirana 2000. godine. A stanje bi možda i nadalje bilo takvo da minulog vikenda novo opštinsko rukovodstvo Bora nije odrešilo kesu i obezbedilo 2,5 miliona dinara, otvorivši, posle 13 godina, skijašku stazu, dugu 950 metara. Doduše, i pre početka gradnje „Hajata“ 1996. godine još od izgradnje planinarskog doma 1953, na ovim terenima bilo je povazdan skijanja i sankanja. Godine 1957. u planinarskoj kući boravio je i Josip Broz, kasnije i Slobodan Milošević, a da ne spominjemo glavnog idejnog tvorca „grandioznog naselja“ Nikolu Šainovića.
Naselje, zvanično nazvano „Jelen – Hajat“, izgrađeno je do polovine. U njegovu gradnju uloženo je 60 miliona dolara, a preostalo je još 40 kako bi se otvorile zlatne dveri velelepnih objekata, „kojima bi se ponosile generacije“.
Kada smo lanjske godine u proleće posetili ovo turističko naselje dočekala su nas dvojica „Energoprojektovih“ čuvara i čopor pasa. Naokolo, i na gradilištu, nigde nije bilo žive duše. U zgradama su carovale zmije.
– Menjamo se na 15 dana. Psi dolaze sa meteorološke stanice udaljeno oko dva kilometra. Prave nam društvo. U zgrade ne ulazimo zbog zmija, mada nema šta ni da se vidi. Instalacije su odnete ili pokradene. Glavni lift u apartmanskom delu je, čujemo, prenet u Herceg Novi. Šteta je ogromna. Kad bi se rešilo, za dve godine ceo grad bi bio završen. Radnici su spremni – rekao nam je tada čuvar Živan Vesić.
Juče smo na „gradilištu“ zatekli samo jednog čuvara. Nije hteo da se predstavi, ni po koju cenu. Zastupa, reče, „Energoprojekt“, firmu kojoj je ondašnja država poverila gazdovanje.
Zidovi ogromnih, veličanstvenih zgrada, nacionalnih restorana, pozorišnih i bioskopskih sala, bazena, stanova za radnike, ambulanti, trgovinskih kuća, pa i 300 garaža i Bog će znati čega još, u potpunoj su memli i vodi. Ponegde preti rušenje. Zub vremena čini svoje. Vetar je polupao stakla na prozorima. U hotelu sa pet zvezdica, sem dva odavno nameštena predsednička apartmana, provejava sneg. Devet godina je od kako je gradilište napušteno. Nekada je tu vrilo od radnog elena, oko 1.000 radnika je radilo u dve, pa čak, po potrebi, i u tri smene. Gradilo se bez očiju javnosti, pa je „Jelen-Hajat“ nazivan i „zatvorenim Slobinim gradom“. Gradilište je najviše obilazio Dragan Tomić, tadašnji direktor „Jugopetrola“ i predsednik Skupštine Srbije. Dolazio je i Nikola Šainović, Boranin, i u to vreme prvi Miloševićev saradnik.
– Sloba nijedanput nije bio ovde. Imao je informacije od Tomića i Šainovića. To mu je bilo dovoljno. Odsedao je 15 kilometara dalje u Lovačkoj kući, kasnije njegovoj rezidenciji na Dubašnici – rekli su šefovi gradilišta novinarima koji su ih, nakon „petooktobarske revolucije“, prvi put posetili 2002. godine. Posle te posete novinara i predstavnika opštine Bor započeto je konačno iseljavanje graditelja sa „Hajatovog“ carstva.
Mnogi funkcioneri i ministri obećavali su da će zaustaviti propadanje „Jelen-Hajata“, od Vuka Draškovića do Velimira Ilića, ali baš ništa nije preduzeto. Štaviše, „Energoprojekt“ od 2000. godine ne dopušta lokalnoj samoupravi ni zdanje „Kapija Bora“ na ulazu u grad. „Kapija“ je danas očerupana sa svih strana, a čak je ukraden i ceo bakarni krov, razneta elektroinstalacija, polupani prozori. Zgrada je u vodi i vlazi do krova.
Srđan Marjanović, predsednik opštine Bor, ističe da se već četiri-pet godina pregovara sa „Energoprojektom“ kako bi se, bar jedan od objekata, završio i kako bi Borani, najzad, vratili svoju, godinama zarobljenu planinu.
I Dragan Žikić, zamenik predsednika opštine Bor, besan je zbog trenutne situacije:
– Sramota je to za sve nas. Neverovatno je kako niko do sada nije odgovarao. Ogroman novac je bačen. To nigde u svetu nema!
Najveći vlasnički udeo u nedovršenom „Jelen-Hajatu“ ima NIS, odnosno „Jugopetrol“ – 56 odsto, sledi RTB Bor – 20 odsto, a sa manjim „ulozima“ su „Energoprojekt“, PTT, „Srbijašume“ i opštine Bor i Žagubica. Ukupna korisna površina izgrađenih objekata je 51.269 kvadratnih metara. Najviše para otišlo je iz „Jugopetrola“, priča se čak 80 odsto ukupne investicije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.