Javno optužujem rukovodstvo RTB-a Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Bor, 25.02.2009.
„Javno optužujem rukovodstvo RTB-a Bor za nesmotrene i ishitrene odluke kojima su naneli štetu, ne samo mom preduzeću, nego i samom RTB-u ali i republici pa i lokalnoj samoupravi. Dosadašnja šteta je oko 1,5 miliona  dinara i ako se nastavi ovako, za godinu dana će iznositi oko 6 miliona dinara.“ – izjavio je Svetozar Petrović, vlasnik OD „Fercompany“ iz Bora, na konferenciji za novinare, a u saopštenju za javnost kaže:
„Mesečno se u pogonu RBB-a Flotacija V.Krivelj baca prosečno 46,3 tona starih flotacijskih kugli koje imaju tretman starog gvoždja a čija je vrednost 515.660,00 dinara, i to traje već četiri meseca. Količina od 46,3 t ona je ekvivalentna težini  70 automobila čije recikliranje, država subvencioniše sa, koliko sam upoznat, 1000 evra. Naše preduzeće ima rešenje problema, jer poseduje specijalnu opremu za izdvajanje starih kugli (Elektromagnetni separator) i za poslednjih deset godina, koliko smo bili angažovani, na tim poslovima smo spasili od bacanja preko 5.000 tona starog gvoždja, a u poslednjoj godini – januar 2008. – novembar 2008. Godine, izdvojeno je iz jalovine 555,9 tona starih flotacijskih kugli tj. starog gvoždja, čija je sadašnja vrednost 6.231.639,00 dinara sa obračunatim PDV-om.

Dolaskom novog rukovodstva u RTB Bor na čelu sa dipl.ing. Blagojem Spaskovskim i pomoćnikom direktora RBB-a za flotacije dipl.ing. N. Radoševićem, dat nam je nalog da našu opremu isteramo i prekidamo svu poslovnu saradnju i da će ubuduće te poslove obavljati „Centar za reciklažu Beograd“ (zavisno preduzeće kompanije „ŠOLC“ u kome je po 45% nemačkog i hrvatskog kapitala) i koji će po njihovim rečima, svoju opremu montirati u roku od tri dana. Našu opremu smo demontirali i isterali misleći da će biti kako su odgovorni u RTB-u rekli. Posle tri meseca „Centar za reciklažu Beograd“, je doterao nešto što se ne može nazvati opremom jer je nekompletno i van funkcije, pa se stare flotacijske kugle i dalje bacaju a šteta je svakim danom sve veća. U više navrata pisanim i usmenim putem, pokušavao sam da objasnim sve štete prouzrokovane njihovim ishitrenim i nepromišljenim odlukama. Obavestio sam i Ministra za Ekonomiju i regionalni razvoj, ali bez uspeha.
Na osnovu gore izloženog mnoge stvari su nejasne i bez pravog odgovora, a pomenuću samo neke:
1.    Zbog čega je tolika naklonjenost preduzeću sa strane uz sopstvenu štetu (515.660,00 dinara mesečno) a tolika nenaklonjenost lokalnom preduzeću.
2.    U situaciji sve prisutnije svetske ekonomske krize, i kada se mnogo bogatiji okreću i oslanjaju na sopstvene resurse, kod nas se favorizuju strana preduzeća, a lokalnim se komplikuje ili onemogućava poslovanje, pa smo primorani da otpuštamo radnu snagu i zatvaramo preduzeća.
3.    Cene koje sam naveo su sa obračunatim PDV-om, pa je i republički budžet uskraćen za 78.660,00 dinara mesečno, od novembra pa na dalje.
4.    Da li je ovo u duhu proklamovane politike novog rukovodstva RTB-a Bor: „Rigorozne štednje na svim nivoima“
5.    Sa parama koje su bacili za ova četiri meseca mogli su da kupe opremu i sami da rade svo ostalo strao gvoždje pošto već imaju viškove radne snage i da im po tom osnovu zarada bude mnogo veća.“

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Javno optužujem rukovodstvo RTB-a Bor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.