Traže otkup staža

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Lj. TRIFUNOVIĆ, 31.08.2008-Večernje novosti

BOR – Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“, od kada je ovo preduzeće u postupku restrukturiranja, napustilo je oko šest hiljada radnika. U prvom krugu socijalnog programa, sprovedenog 2002. godine, RTB je, uz otpremninu od 100 evra po godini staža, napustilo oko 3.500 radnika. Drugi krug je sproveden septembra 2006. Tada je radne knjižice, uz naknadu od 250 evra po godini staža, uzelo još 2.400 rudara i metalurga.

Tako je u borskoj kompaniji, u kojoj je do 2000. godine, zajedno sa 19 preduzeća koja su bila u njenom sastavu (kasnije su izdvojena i postala samostalne celine), bilo oko 20.000 zaposlenih, na svojim radnim mestima ostalo tek – 4.690 rudara i metalurga.

Zato je Jedinstvena sindikalna organizacija (JSO) RTB-a uputila predlog Ministarstvu ekonomije o otkupu radnog staža za radnike koji do penzije imaju do pet godina.
– U RTB „Bor“ radi oko 900 zaposlenih koji imaju pet ili manje godina do penzije – kaže Dragan Aleksić, predsednik JSO-a. – Naš je predlog da se njima – uz predlog Ministarstva ekonomije, koji predviđa isplatu jednokratne naknade od 3.250 evra i primanja od 60 odsto prosečne plate, s tim da radnici sami uplaćuju doprinose do sticanja uslova za penziju – omogući i otkup radnog staža, posle čega bi, po automatizmu, ostvarili pravo na penziju.
Aleksić naglašava i da je JSO RTB-a pokrenuo inicijativu da se radnicima sa beneficiranim radnim stažom, bez obzira na godine života, omogući odlazak u penziju sa navršenih 40 godina staža.

– Primera radi, rudari u podzemnim ležištima bakra u RTB-u imaju beneficiju od šest meseci na godinu dana – kaže predsednik JSO-a. – Zbog toga neki od njih dolaze u paradoksalnu situaciju da napune četiri decenije radnog staža a da nemaju 53 godine života, koliko im je neophodno da odu u penziju, pa su prinuđeni da nastave da rade do ispunjenja i tog uslova. Slična situacija je i sa zaposlenima u „Topionici“, koji imaju beneficiju od četiri meseca na godinu dana.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.