Traže manju cenu za RTB Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Izvor: BLIC, 17.01.2009.

Tri kompanije – “Ist point”, u vla­sništvu Zorana Drakulića, austrijski “Atek” i švaj­carski “Glenkor”, i dalje su zainteresovane za kupovinu RTB “Bor”, ali su u di­re­ktnim kontaktima sa predstavnicima Agencije za pri­vatizaciju i Mi­ni­starstva eko­no­mije tražili da se cena za 67 odsto kapitala ove kompanije snizi sa traženih 300 miliona dolara. Iako je tender za strateškog partnera “Bora” pro­dužen za još mesec dana (do kraja februara), kako saznaje “Novac”, malo je verovatno da će i jedna od po­me­nute tri kompanije dati ponudu pod ovim uslovima.

Upravo zato se u Vladi Srbije razmišlja o nastavku pregovora sa zainteresovanim kompanijama, a kako tvrdi naš izvor, nije isključena ni mogućnost prodaje putem direktne pogodbe, odnosno dogovora Vlade i kompanije koja ponudi najpovoljnije uslove. Ovo je moguće tim pre što je iz Agencije za privatizaciju već saopšteno da u slučaju da i treći tender ne bude uspešan, RTB “Bor”, zbog strateškog značaja za Srbiju, neće ići u stečaj, već će o njegovoj daljoj sudbini odlučiti Vlada i Ministarstvo ekonomije. Rok za otkup tenderske dokumentacije za “Bor” istekao je 16. januara u 17 sati, a nijedna kompanija nije otkupila dokumentaciju. Početkom jeseni prošle godine najavljeno je da je za RTB zainteresovano čak 11 kompanija, među kojima američka „Rio tinto“, švajcarski Glenkor, italijanski holding KME SPA, bugarska firma „Asarel Medet“, kanadski Dandi, grčko-ruski konzorcijum Aktor i Zarubežcvetmet, kao i kompanije „Kvatro investments korporejšen“, „Kempa investments ltd“ iz Velike Britanije, „Hedn investments“ iz SAD i ruska „Rašn koper kompani“. Prema uslovima poslednjeg, trećeg tendera, budući vlasnik bi bio u obavezi da investira 300 miliona dolara koji bi bili upotrebljeni za saniranje ekoloških problema, modernizaciju pogona i isplatu poverilaca.
Pokušaj privatizacije RTB “Bor” traje već dve godine. Prvi tender je raspisan u septembru 2006. godine, kada je za pobednika proglašen rumunski Kuprom, da bi, posle toga, ugovor o prodaji bio poništen, jer Kuprom ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.
Drugi tender je raspisan 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Tada je pobedio austrijski “Atek”, čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač, ali je i taj tender propao, jer Austrijanci nisu uplatili kupoprodajnu cenu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.