TIR: Sprovode se mere zaštite životne sredine

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Rukovodstvo borske Topionice i rafinacije bakra (TIR) saopštilo je danas da to preduzeće u potpunosti sprovodi mere koje je naložilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali da će dima u gradu povremeno biti sve dok ne bude izgrađeno savremeno postrojenje za preradu bakra.

Reagujući na krivične prijave koje je protiv odgovornih u toj firmi podnela inspekcija za zaštitu životne sredine, rukovodstvo je saopštilo da je tehnologija zastarela i da će, dok se to ne promeni, dima biti povremeno u gradu.

Prekršajna prijava je podneta i protiv predsednika opštine Bor Branislava Rankića zato što uređaji za merenje gasova u gradu nisu u funkciji od avgusta prošle godine, a najavljene su i prijave za privredni prestup protiv TIR-a i direktora Blaže Lekovskog zbog prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija sumpor-dioksida poslednjih nedelju dana.

U saopštenju poslovodstva TIR-a se naglašava da je osnovni uslov dugoročne proizvodnje u Topionici promena tehnologije i izgradnja nove, savremene, autogene linije za topljenje koncentrata.

Dodaje se da za poslednje povećanje gasova u vazduhu nisu postojali elementi za podnošenje prijave.

Poslovodstvo Topionice ističe da instrumenti za praćenje i kontrolu kvaliteta vazduha u gradu pomažu tom preduzeću da adekvatno reguliše režim procesa proizvodnje, ali da istovremeno služe kako se javnosti ne bi prezentovali proizvoljni podaci o koncentraciji sumpor-dioksida.

„RTB je u svetu poznat po visokokvalitetnom katodnom bakru i rukovodstvo TIR-a nije u poziciji da donosi odluku o zaustavljanju metalurških agregata od kojih direktno ili indirektno živi 80 odsto stanovništva. Zato smatramo da je u procesu privatizacije jedini prihvatljiv strateški partner za kombinat bakra investitor koji će izgraditi novu liniju za topljenje koncentrata“, navodi se u saopštenju.

U tom preduzeću su nagovestili da su voljni da sa lokalnom samoupravom postignu sporazum o reparaciji mernih uređaja koji su u kvaru od avgusta prošle godine.

Predsednik opštine Bor Branislav Rankić izjavio je da se uređaj za merenje zagađenja nalazi na popravci u Engleskoj, jer tu opremu u Srbiji niko ne servisira.

On je najavio da će se ova popravka platiti novcem iz lokalnog Ekološkog fonda.

Izvor: BETA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.