Strateški partner ili likvidacija

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Rudarsko topioničarski basen Bor čeka ishod tendera
Autor: J. B. K. /Dnevni list Danas
Bor – Ukoliko Rudarsko topioničarski basen Bor ni u trećem pokušaju ne bude prodat na tenderu, po svemu sudeći neće moći da izbegne likvidaciju. U borskom basenu procenjuju, bolje rečeno nadaju se, da pad cene bakra na svetskoj pijaci sa 7.793 dolara na 3.500 dolara po toni, neće osujetiti novi pokušaj privatizacije ovog preduzeća koje bi trebalo da dobije strateškog partnera.

Blagoje Spaskovski, v.d. generalnog direktora borskog kombinata bakra, očekuje da će novi vlasnik investirati u tehnologiju, zaštitu životne sredine i unapređenje procesa proizvodnje.

– U savremenu opremu i novu topionicu gde bi se prerađivalo 400.000 tona koncentrata i proizvodilo 80.000 tona bakra godišnje, uz „skupljanje“ 98,5 procenata sumpor-dioskida koji se oslobađa kroz proces proizvodnje, potrebno je uložiti oko 300 miliona dolara. Borski basen suočava se i sa problemom visoke potrošnje energenata, statičnom i neefikasnom organizacijom, lošom radnom i tehnološkom disciplinom, selektivnim otkopavanjem rude, pa bi se smanjivanjem troškova, preraspodelom radnika, kao i naučnim pristupom problemima, znatno smanjili gubici koji su za deset meseci ove godine premašili 34,5 miliona dolara. Bitno je pomenuti takođe da se početkom 2010. godine očekuje veći sadržaj bakra u rudokopu Veliki krivelj i sa sadašnjih 0,25, biće uvećan na 0,34, što bi značilo 25 odsto prihoda više. Računa se i dupliranje kapaciteta u Majdanpeku, odnosno na proizvodnju do 4,5 miliona tona rude godišnje – ističe Spaskovski.

Tender za prodaju RTB Bor otvoren je do 30. januara, a perduslov za razmatranje ponuda je uplata 15 miliona dolara na ime licitacione garancije. Budući vlasnik borskog kombinata bakra imaće 67 odsto udela u preduzeću, a država će biti manjinski vlasnik koji će za odluke sa kojima se ne slaže (uvođenje stečaja i izmeštanje firme), imati pravo blokirajuće manjine. Minimalni iznos dokapitalizacije za dve trećine vlasništva nad RTB Bor , kako stoji u oglasu Agencije za privatizaciju, jeste 300 miliona dolara i ta sredstva biće korišćena za investicije, zaštitu životne sredine i plaćanje obaveza prema poveriocima. Inače, do sada su švajcarski Glenkor, austrijski Atek, kiparski Ist point i dve ruske kompanije dostavili potvrdu o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB Bor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.