Stečaj RTB-a na dušu države

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Agencija za privatizaciju juče raskinula ugovor sa „Kuprumom“ o prodaji RTB-a

Autor: S.Trifunović 26.04.2007 09:46


BOR – Agencija za privatizaciju republike Srbije raskinula je juče ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ rumunskoj kompaniji „Kuprom“ jer ni u dodatnom roku od tri dana nije dobila garanciju za plaćanje 400 miliona dolara za kupovinu imovine RTB-a i eksploataciona prava.

Kako je juče saopšteno, Agencija će od „Kuproma“ naplatiti garanciju koja iznosi tri miliona dolara.
Odustajanje „Kuproma“, što je poslednjih dana bilo očekivano, nije razbistrilo situaciju oko privatizacije RTB-a i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će se pregovori nastaviti sa drugoplasiranim „Ist Pointom“, da li je na pomolu novi tender ili će biti uveden stečaj.
U Rudniku bakra Bor i u sindikatu procenjuju da je najbolje rešenje za RTB nastavak razgovora sa drugoplasiranim jer ne veruju da će se, u slučaju raspisivanja novog tendera, postići cena od 340,1 milion dolara kakvu su ponudili drugoplasirani na tenderu, konzorcijum kiparskog „Ist Pointa“ i britanskog investicionog fonda ORN.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov izjavio je da će preporuku o tome kako će se dalje postupati u privatizaciji RTB-a posle tumačenja zakona i propisa dati Nadzorni odbor sastavljen od pet ministara i direktora Agencije za privatizaciju.
– Tumačenje je potrebno jer nije jasno da li se posle raskida ugovora može pregovorati sa drugoplasiranim ponuđačem ili je potrebno raspisati novi tender – rekao je on.
Ukoliko se raspiše novi tender, to bi značilo odugovlačenje procesa privatizacije možda i do godinu dana, što bi opet rezultiralo problemima koje stvaraju nedostatak sirovina i izraubovana mehanizacija.
– Ovakva pozicija nikome ne odgovara, ali u RTB-u niko ne razmišlja o stečaju – rekao nam je jedan od rukovodilaca te kompanije. On kaže da u RTB-u vlada mišljenje da će u slučaju da se raspiše novi tender ova kompanija verovatno biti ponuđena pojedinačno, odnosno, da će se kupcima rudnici ponuditi odvojeno od Topionice bakra.
Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB-a Dragan Aleksić kaže da ne vidi razlog za uvođenje stečaja jer to preduzeće izmiruje svoje obaveze, osim dugovanja prema poveriocima.
– Imamo pare za naftu, struju, zdravstvenu zaštitu, plate, i trebalo bi da napokon neko povede razgovor i sa poveriocima. Ne vidim zašto neko ne bi razgovarao sa firmom „Mitalineos“ koja je tužila državu zbog dugovanja RTB-a. Možda bi ta firma mogla biti jedan od strateških partnera. Bilo bi sramno uvesti stečaj jer niko iz Bora nije kriv zbog nečije neozbiljnosti i izbora „Kuproma“ – rekao nam je Aleksić.
Inače, u RTB-u održavaju proizvodnju, a u pećima se trenutno prerađuje koncentrat „Ist Pointa“.

Traljavo od početka
Ugovor o prodaji RTB-a „Kupromu“ za 400 miliona dolara potpisan je 5. marta ove godine, a rok za dostavljanje garancije istekao je 18. aprila. Nakon potpisivanja ugovora, „Kuprom“ je najavio da će uzeti kredit od Meril Linč i Dojče banke za kupovinu RTB-a, posle čega su se u medijima pojavile informacije da će ta kompanija kao garanciju za zajam založiti imovinu borskog kombinata. „Kuprom“ je odgovorio da će to to uraditi tek kada isplati kupoprodajnu cenu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.