Stanari strepe da će biti isterani na ulicu

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

BOR – Stanara koji žive u tri zgrade Samačkog hotela u Boru, njih 1.100, među kojima najveći deo čine bivši i sadašnji radnici Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, mogli bi se naći na ulici, jer godinu i po dana od kada je najavljeno da će moći da otkupe sobe u kojima žive tri pa čak i četiri decenije to se još uvek nije dogodilo.

Autor: Saša Trifunović | Blic ONLINE

Mnogi zakupci u zgradama popularnog „samca“ zasnovali su porodice i sa decom žive u sobama koje nisu veće od tridesetak kvadrata. Mogli bi da ostanu i bez toga, jer svi koji odlučuju o sudbini samačkog smeštaja ovaj problem nikako da reše.
– Tražimo da kao i svi drugi sugrađani otkupimo sobe i kiriju plaćamo Javnom preduzeću za stambene usluge. Bili smo zadovoljni kada je bivši direktor RTB-a Borivoje Stojadinović najavio da ćemo moći da otkupimo sobe i da je „samac“ izuzet od prodaje basena „Bor“, pa su mnogi počeli da ulažu u adaptaciju. I sama sam adaptirala sobu i do sada uložila 4.000 evra. Ko će to da mi nadoknadi ako sutra dođe novi vlasnik i zatraži da se iselim – kaže Stana Nikolić koja je tri decenije radila u borskom kombinatu. Ona kaže da su im prošle godine umesto ugovora o otkupu ponuđeni ugovori o zakupu na neodređeno vreme.
– Nikakav ugovor nije sačinjen između nas i RTB-a, pa nas šetaju od institucije do institucije. Kada se obratimo RTB-u i sindikatima, koji su nam samo usmeno obećali otkup, sležu remenima – kaže Nikolićeva.
Bivši radnik borskog rudnika „Jama“ Rajko Remić živi sa suprugom i decom u maloj sobi, ali strepi da bi mogao ostati i bez toga.
– Već se šuška da su neki privrednici zainteresovani za kupovinu samca. Mogu da nas isteraju na ulicu ili odrape cenu koju ne bismo mogli da plaćamo. Ništa kod nas nije uređeno kako valja, od vlasništva i održavanja, pa do struje koja nam se naplaćuje kao industrijska – kaže Remić.
Iako je prvobitno najavljivano da otkupne cene neće prelaziti 200 evra po kvadratu, neke računice govore da bi eventualni otkup po kvadratu bio veći za sto evra.
Jedan od rukovodilaca Samačkog hotela Krsta Kalčić, međutim, kaže da svi koji su potpisali ugovor o zakupu na neodređeno vreme nemaju razloga za brigu i da zakonski niko neće moći da ih istera.
– Mi ne kočimo otkup, ali postoje mnoge administrativne začkoljice koje nije lako rešiti, pre svega sa zakupcima preduzeća van sastava RTB-a. Sve sobe trebalo bi da se uvedu u katastar, što dodatno koči i demorališe stanare – smatra Kalčić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.