Srećna sumporna 2009

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Rekordno zagadenje u Boru / e-Novine

Nakon rekordnog prvojanuarskog zagadenja stanovnici Bora, a narocito naselja Brezonik mogu da dišu koliko-toliko zdrav vazduh, jer se, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, zagadenost vazduha sumpor dioksidom krece u granicama dozvoljenog. Stanovnici borskog naselja Brezonik ušli su u Novu godinu sa rekordnim zagadenjem vazduha u svojoj istoriji.

Koncentracija sumpor-dioksida je u periodu od devet do 16 sati prvog januarskog dana iznosila 38.000 mikrograma po metru kubnom, što je 110 puta više dozvoljenih 350 mikrograma. Iako je otrov u vazduh ispušten iz pogona borske Topionice krivci za zagadenje su prema recima odgovornih vremenske prilike odnosno vetar i magla. Prema recima upravnika Topionice RTB Bor Slaviše Stefanovica vetar je duvao u suprotnom smeru od ocekivanog, dok je Republicka inspektorka za zaštitu životne sredine Gorica Curcic rekla da je koncentracija sumpor dioksida bila enormno visoka zahvaljujuci magli. Ovakva opravdanja su, cini se, isuviše laicka cak i za Srbiju. Covek ne mora da bude strucnjak pa da pretpostavi da se od zagadivanja ovakvog kapaciteta bori sa malo sofisticiranijom tehnologijom od duvanja vetra. Takode, ostaje nejasno kuda odlazi otrov kada vetar duva u „pravom“ smeru. Na Mars možda?

Cistiji vazduh za dva meseca?

Fond za zaštitu životne sredine Ministarstva za ekologiju i Fond Ministarstva za nacionalni investicioni plan, odobrili su krajem decembra za RTB Bor 100 miliona dinara za projekat „Smanjenje emisije sumpor-dioksida iz pirometalurških pogona“. Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB Bor Blagoje Spaskovski je rekao da se ugradnja mokrih elektrofiltera u Topionici i rafinaciji bakra ocekuje za dva meseca i da ce se na taj nacin apsorbovati 80 procenata gasa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Srećna sumporna 2009

  1. vremenski uslovi krivi za zagadjenje??????????znaci,ja ne mogu da verujem kakve izjave izlaze u javnost,strasno!!!!!i to sve tako ide dalje i ide…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.