Sednica Vlade DA, ali o Boru

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Telefonska sednica, ali samo o prodaji BOR-a
Predsednik Vlade Srbije zakazao je telefonsku sednicu Vlade sa samo jednom tačkom dnevnog reda, prodaja RTB Bor. Međutim, članovi Vlade Srbije iz redova Demokratske stranke uputili su zahtev da na današnjoj telefonskoj sednici Vlade tačka dnevnog reda bude i potpisivanje političkog sporazuma sa Evropskom unijom, izjavio je direktor vladine Kanceralije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović
Prema najavama savetnika premijera Branislava Rističevića, sledeća sednica Vlade trebalo bi da bude zakazana za 14. februar. Saopštavajući da će premijer da zakaže sednicu Vlade Srbije za idući četvrtak, Ristivojević je rekao da, kao i do sada, ako bude porebno određene tačke rada vlade mogu rešavati i na telefonskim sednicama vlade .

Zbog institucionalne krize u Srbiji, redovna sednica Vlade, koja se održava četvrtkom nije zakazana. Predsednik Vlade, prema poslovniku o njenom radu jedini je ovlašćen da zakaže sednicu vlade. Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić kaže da je spreman da u dogovoru sa šefovima poslaničkih grupa, na konsultacijama 11. februara, odredi datum održavanja vanredne sednice i ujedno pozvao premijera da do tada zakaže sednicu Vlade, jer je, kako kaže pozivajući se na Poslovnik, bez mišljenja Vlade nemoguće otpočeti sednicu parlamenta. Stranka G 17 plus ocenila je da je rešenje političke krize u Srbiji u poštovanju volje građana iskazanoj na predsedničkim izborima i na poštovanju Ustava i zakona,kao i da Vlada Srbije, njen predsednik i svi ministri moraju da rade svoj posao. Šef informativne službe G 17 plus Nikola Papak rekao je da institucije moraju da funkcionišu i da to nije pitanje ličnog izbora, već zakonska obaveza, ali i odgovornost prema građanima Srbije. On je podsetio da potpredsednik vlade i skoro svi ministri traže sednicu Vlade i da je predsednik Republike iskoristio svoju zakonsku mogućnost i tražio od vlade da zauzme stav po pitanju Političkog sporazuma sa EU. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozvao je premijera Srbije i predsednika Skupštine da zakažu sednice vlade i parlamenta. Nikolić je pozvao premijera Vojislava Koštunicu i predsednika Srbije Borisa Tadića da sednu za sto .

On je ocenio da bi za Srbiju bilo tragično da sukob Tadića i Koštunice preraste u nešto ozbiljnije. Nikolić ih je pozvao da, kako je rekao, ne napuštaju bojno polje. Nikolić je ocenio da vlada postoji i da mora da funkcioniše, odnosno održi sednicu, kao i da skupština mora biti zakazana, jer je taj zahtev uputio ogroman broj poslanika . Ističući da tri institucije koje su legalne i legitimno izabrane-vlada, skupština i predsednik moraju da funkcionišu, Nikolić je pozvao državne funkcionere da opravdaju poverenje građana koje su dobili na izborima. Lider radikala je odbacio navode pojedinih medija da pregovara sa Tadićem i Koštunicom. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je mogućnost da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji budu održani 11. maja, za kada su zakazani i pokrajinski i lokalni izbori, ukoliko premijer Vojislav Koštunica ne pokaže minimum osećaja za političku realnost. On je Koštunicu optužio za opstrukciju rada vlade i celog procesa evropskih integracija, zarad očuvanja kako je rekao gole političke vlasti. Srpski ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je da za sada nema razloga da padne Vlada Srbije. On je dodao da se ne zna kada će ona održati sednicu. Na otvaranju Sajma brendova na Beogradskom sajmu, Bubalo je istakao da zbog trenutne političke situcije neće biti nikakvih ekonomskih posledica kratkoročno, a na duže vreme će se videti, jer će to zavisiti od rešenja koje bude pronađeno. Na pitanje novinara da li će doći do vanrednih parlamentarnih izbora, on je odgovorio da je to stranačko pitanje. Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izlaz iz situacije u kojoj je blokiran rad i skupštine i vlade,vidi u formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja bi vodila zemlju do parlamentarnih izbora.

Izvor:Pink

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.