RTB Bor prodat austrijskom Ateku

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Beograd — Potpisan ugovor o prodaji RTB Bora austrijskom konzorcijumu „Atek-Briksleg“. Vlada donela odluku na telefonskoj sednici.

Odluka da se zakaže telefonska sednica na kojoj bi se ministri izjasnili o prodaji RTB-a usledila je tek nakon upozorenja ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će Srbija izgubiti veliku investiciju ako se do sutra Vlada ne izjasni o finalnom ugovoru o prodaji Bora.

Austrijski Atek pobedio je na tenderu za prodaju imovine RTB-a Bor i prenos eksploatacionih prava ponudivši 466 miliona dolara i investicije od 180 miliona dolara, koje su tokom pregovora povećane na 230 miliona dolara.

Najveći deo biće uložen u osavremenjivanje topionice, kako bi godišnje proizvodila 300 do 400 hiljada tona bakarnog koncentrata. U topionicu i rafinaciju će biti investiran 131 milion, u rudnik bakra Bor 67,5 miliona, a u rudnik bakra u Majdanpeku 31,5 miliona dolara. Kupac se obavezao da u roku od četiri godine u borskom kombinatu uvede ekološke standarde u skladu sa važećim u Srbiji. Njegova obaveza je i da u naredne tri godine ne otpusti nikog od 4.691 zaposlenih u RTB-u.

Kovač: Veliki planovi za RTB

Vlasnik Ateka Mirko Kovač je rekao da očekuje da sa sindikatima postigne dogovor o socijalnom programu, kao i do taj kombinat postane jedan od najvećih proizvođača bakra u Evropi. Atek, kako je dodao, godišnje proizvodi 170.000 tona bakra, od čega ta kompanija ostvaruje 25 odsto prihoda. Novac za isplatu cene za RTB je, prema rečima Kovača, obezbeđen, i to delom iz kredita konzorcijuma banaka, a rok za uplatu na račun budžeta Srbije je 25 radnih dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je rekao da će pivatizacija RTB-a i modernizacija proizvodnje omogućiti siguran posao za pet hiljada radnika te firme. U Sindikatu RTB-a tvrde, međutim, da upravo radnici nisu obavešteni o detaljima koji se odnosi na socijalni program.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ u Topionici i Rafineriji RTB Dragan Jankucić kaže da sindikati nisu uspeli da se dogovore sa austrijskom kompanijom „Atek“ o visini otpremnine za radnike RTB. „Na snazi će biti samo obavezni socijalni program po kome je Atek dužan da u naredne tri godine zadrži na poslu više od četiri hiljade zaposlenih u RTB-u“, objasnio je Jankucić.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom potpisivanja ugovora o prodaji imovine RTB-a i ustupanja eksploatacionih prava, rečeno je da je 25 miliona dolara od prodajne cene namenjeno za isplatu nagrada za 4.691 radnika tog kombinata .

Dinkić je rekao da nema ništa protiv toga, ako se sindikati saglase, da se od tog iznosa isplate i bivši radnici i penzioneri RTB-a.

Iako razume primedbe sindikata, ekonomski novinar Miša Brkić smatra da radnici nemaju razloga za nezadovoljstvo. „Posle svih peripetija oko prodaje RTB-a, kada je Kuprom odustao i napravio aferu, danas možemo da kažemo da smo dobro udali Bor. Atek se pokazao kao ozbiljna kompanija koja je već tokom pregovora sa Vladom insistirala da se jasno preciziraju svi detalji ugovora. Što se tiče cene, tender je održan, a to znači da smo dobili pravu cenu za Bor“, kaže Brkić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.