SB odobrila 192,5 miliona dolara za Srbiju

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Odbor direktora Svetske banke odobrio je iznos od ukupno 192,5 miliona dolara za pet projekata u Srbiji, saopšteno je iz te banke u sredu uveče, 20. juna.

Projekti se odnose na razvoj borskog regiona, unapredjenje konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji, zaštitu od poplava, unapredjenje stanja i bezbednosti puteva kao i popravljanje energetske situacije u školama i bolnicama, navodi se u saopštenju.

Cilj projekta razvoja regiona Bora, za koji će biti izdvojena ukupno 43 miliona dolara, jeste da se reše ekološki i socijalni problemi koji su posledica restrukturiranja rudarskog sektora, i da obezbedi nove izvore privrednog rasta i nova radna mesta u jednom od, kako navodi Svetska banka, najsiromašnijih regiona istične Srbije.
Pored boljih ekoloških uslova u regionu, smanjenja broja nezapslenih i rasta u sektoru malih i srednjih preduzeća, projekat, kako se navodi, indirektno treba da intenzivira ekonomske aktivnosti u regionu, privuče dodatna ulaganja i donacije i smanji potrebu za državnom pomoći.
Za taj projekat, 10 miliona dolara će u vidu beskamatnog kredita sa rokom otplate od 20 godina izdvojiti IDA, a 33 miliona dolara zajma na 17 godina obezbediće IBRD.
U okviru ostalih odobrenih projekata, Svetska banka je za Nacionalnu poljoprivrednu strategiju Srbije i za konkurentnost njenih poljoprivrednih proizvoda na srpskom i medjunarodnim tržištima odobrila zajam od 17 miliona dolara i bespovratni zajam od 4,5 miliona dolara.
Pedeset miliona dolara Svetska banka je namenila za projekat koji treba da podrži prioritetnu zaštitu od poplava duž obala Save i Dunava
U saopštenju se navodi da su i Vlada Srbije i Svetska banka zaključile da, s obzirom na štetu na infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu od poplava 2005. i 2006. godine, zaštiti od poplava treba posvetiti veću pažnju nego u prošlosti.
Najveća pojedinačna aktivnosti odnosiće se na basen reke Tise, a pažnja će biti poklonjena i zaštiti od poplava na području Tamiša i Velike Morave.

U okviru programa obnove saobraćajnica, Srbija će dobiti dodatnih 50 miliona dolara za obnovu 113 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.
Sredstva Svetske banke od 28 miliona dolara, Srbija će, kako se navodi, iskoristiti za rešavanja problema vezanih za snabdevanje energijom, osvetljavanje i grejanje u bolnicama, školama i sličnim objektima, širom zemlje.

Izvor: (Beta)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “SB odobrila 192,5 miliona dolara za Srbiju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.