Bor traži čvršću kontrolu privatizacije

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Predstavnici većinskog sindikata i lokalnih samouprava Bora i Majdanpeka zalažu se za raspisivanje novog, „pravednijeg” tendera

Bor – U Boru su sve češća reagovanja na medijske izjave ministra Mlađana Dinkića kako je Vlada Srbije, navodno, odlučila da nastavi pregovore o privatizaciji borskog kombinata sa drugorangiranim konzorcijumom kompanije „Ist point” i britanskog investicionog fonda ORN. Predstavnici većinskog sindikata borske kompanije i lokalnih samouprava Bora i Majdanpeka, koji se zalažu za raspisivanje novog, „pravednijeg” tendera, izražavaju sumnju da ministar Dinkić ne govori u ime Vlade Srbije, a borski gradonačelnik Branislav Rankić bio je vrlo kategoričan u takvoj tvrdnji. Rankić je doslovce rekao:

– U subotu sam lično razgovarao sa ministrom rudarstva Aleksandrom Popovićem i on mi je rekao da vlada nije odlučila da nastavi pregovore sa Zoranom Drakulićem, već da je to lični Dinkićev stav.

Gradonačelnik je ovo izjavio na sastanku predstavnika Samostalnog sindikata borske kompanije, Samostalnog sindikata metalaca Borskog okruga i predstavnika borske opštine, na kome je odlučeno da se pokrene inicijativa da se u Boru formira poseban odbor koji će uticati na dalji tok privatizacije.

– Ne smemo dozvoliti da nastavak privatizacije teče bez našeg znanja i učešća – rekao je Zvonko Živaljević, predsednik Sindikata metalaca Borskog okruga, dodajući da se, zakonski, posle raskida ugovora sa „Kupromom” mora raspisati novi tender. Ukoliko borski stavovi ne budu prihvaćeni otpočeće sindikalna borba – poručio je Živaljević. Zato, veli, što se pregovori sa drugorangiranim ne mogu nastaviti ni po zakonu, a ni po prethodnoj lošoj strategiji, već samo po novoj koju su sačinili stručnjaci iz Bora.

Predstavnici sindikata borske kompanije i lokalne samouprave insistiraju da se borska kompanije ne sme prodati u celosti, kako je to određeno ranijim tenderom, a da država u njoj ne zadrži svoj kontrolni paket akcija. Borski kombinat je, naime, kompanija od posebnog interesa jer poseduje strateški važnu mineralnu sirovinu, upozoravaju Borani.

Tekst: S. Todorović

Dinkić novi predsednik Odbora za privatizaciju RTB Bor

Vlada Srbije imenovala je ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića za novog predsednika Odbora za nadzor i sprovođenje Akcionog plana za restrukturisanje i privatizaciju RTB Bor, objavljeno je u najnovijem broju „Službenog glasnika”. Rešenjem Vlade Srbije, za nove članove tog odbora imenovani su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović, ministar finansija Mirko Cvetković, ministar zaštite životne sredine Saša Dragin, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Vesna Džinić.

Sa mesta predsednika, odnosno članova tog odbora, razrešeni su Radomir Naumov, Predrag Bubalo, Mlađan Dinkić, Aleksandar Popović, Slobodan Lalović i Miodrag Đorđević, navedeno je u „Službenom glasniku”.

Tanjug

Izvor: Politika ONLINE , 21.jun.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.