Šarčević u Boru: Naredne godine 15 odsto više novca za nauku

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je u Boru da se o priznavanju zvanja na fakultetima u Srbiji zakon ne može tumačiti retrokativno.
On je rekao i da niko ne treba da brine za diplome koje su stečene u poslednjih 20 godina, osim, kako je rekao, nekih koji su ih stekli na sumnjiv način.
„U svetu ne postoji retroaktivna primena zakona i ne možete jedan doktorat osporiti, jer je reč o ljudima koji su stekli zvanja, imaju svoje porodice a neko se sada igra njihovom sudbinom i ugledom“, rekao je Šarčević
Foto: TANJUG AP
Dodao je i da se jednom data akreditacija može osporiti „u drugoj reakreditaciji“, i selektovati privatni od državnih fakulteta.
On je u izjavi novinarima tokom obilaska srednjih i osnovnih škola u Boru ocenio i da je KAPK odlučio da uvede red u visoko obrazovanje, a onda je doprineo stvaranju „pravne nesigurnosti“.
„Po ovom pitanju angažovali smo i eksperte Evropske komisije, a tražili smo i mišljenje Saveta za visoko obrazovanje“, rekao je Šarčević.
Dodao je i da će ceo problem postaviti „isključivo kao pravni“.
Šarčević je rekao da je ministarstvo blizu rešenja, i da će „ovih dana izneti svoj stav“.
„Niko ne mora da brine za svoje diplme, osim nekih koji su ih stekli na ‘sumnjiv način'“ – rekao je ministar.

Naredna mala matura pred kamerama

On je rekao novinarima i da će budžet u prosveti u 2018. biti veći nego u ovoj godini. Budžetom za 2018. godinu, biće izdvojeno 15 odsto više novca za nauku nego tokom 2017.

„Prepoznate su ozbilje reforme u obrazovanju i mi ćemo 2018. imati jedan zamajac da uradimo ono što smo planirali“, rekao je Šarčević.

Zakon o dualnom obrazovanju

Prema njegovim rečima, ove godine je prošlo mnogo projekata, među kojima su reforma gimnazije, kao i projekat „komercijalne studije“.
Prema njegovim rečima, u budžetom će obuhvaćena i dva „ozbilja kredita“.

„Ovim kreditom Ministarstvo telekomunikacija, trgovine i turizma treba da u obrazovnim ustanovama postavi optiku a Ministarstvo obrazovanja opremi škole“, rekao je Šarčević.

Usvojen zakon o visokom obrazovanju

Dodao je da će pored toga, za obuku nastavnika biti namenjeno dodatnih 27,5 miliona evra.
On je izrazio zadovoljsvo pokretanjem sektora za preduzetničke i digitalne kompetencije, čega dosad nije bilo i što se ove godine spontano razvijalo uz pomoć privrede.

 

Izvor: Novosti/Beta/N1

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.