USVOJEN ZAKON: Dualno obrazovanje od 2019. godine

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second
Model dualnog obrazovanja u Srbiji počeće da se primenjuje od školske 2019/ 2020. godine.
U sistem srednjeg stručnog obrazovanja, ovaj model obrazovanja  podrazumeva učenje uz rad i primenjivaće se na obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine.
Zakonom je propisano da učenik ima pravo na mesečnu naknadu za učenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, koju isplaćuje poslodavac.
Tokom učenja kroz rad kod poslodavca zabranjeni su: diskriminacija učenika, fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a zabranjeno je obavljanje opasnog rada za decu.
Međusobni odnos škole i poslodavca biće uređen  posebnim ugovorom o dualnom obrazovanju, u pismenoj formi, najmanje na period od tri, odnosno četiri godine.  Ugovor zaključuju poslodavac i učenik, odnosno roditelj. Zakon predviđa i uslove za slučaj raskida ugovora.
Obim učenja kroz rad iznosiće najmanje 20 odsto, a najviše 80 odsto od ukupnog broja časova stručnih predmeta.
Izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, danas je usvojen i novi koncept državne mature koji treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.
Srednje obrazovanje završavaće se polaganjem ispita na državnom nivou, a vrste tih ispita su opšta matura, stručna i umetnička matura, završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja, specijalistički i majstorski ispit.
Učenik koji završi trogodišnje srednje stručno obrazovanje po modelu dualnog obrazovanja ima pravo na polaganje stručne ili opšte mature ukoliko je savladao program za sticanje kompetencija potrebnih prema programu mature i to posle najmanje dve godine po završetku srednjeg obrazovanja.
Učenik koji je završio četvrti razred srednje škole po internacionalnom programu može da polaže internacionalnu maturu, a definisana je i nastava na daljinu.

Izvor: Agencije

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.